Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Roční dálniční známky kvůli DPH patrně zdraží o 300 korun

David Bureš
Diskuze (47)
Ředitelství silnic a dálnic se v budoucnu má stát akciovou společností.

Roční dálniční známka pro příští rok bude tak jako ta letošní stát 1.500 korun. V roce 2014 by však její cena mohla vzrůst až o 300 korun.

Nárůst cen má být důsledkem změny, která má zlevnit správu a údržbu dálnic v České republice. Příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se má totiž postupně proměnit ve státní podnik a následně se stát akciovou společností.

Státním podnikem se ŘSD může stát už příští rok, jeho příjmem budou peníze z prodaných dálničních známek a mýta. Nyní vydělané peníze protákají přes Státní fond dopravní infrastruktury.

ŘSD v současnosti není plátcem daně z přidané hodnoty, to se však změní, až se stane státním podnikem. Proto se do cen dálničních známek bude započítávat i DPH. Pokud by cena ročního kupónu zůstala na stejné úrovni jako letos, zvedla by DPH její cenu na 1.800 korun. Zdražení přijde nejdříve v roce 2014, patrně ale ještě později.

Je však možné, že k razantnímu zvýšení cen vinět nedojde. Zvažován je totiž údajně i scénář, že by došlo ke snížení nominální ceny známky tak, aby celkové navýšení bylo oproti dnešní ceně menší než 21 procent.

Díky změně právní formy má ŘSD ušetřit. ŘSD se nyní jakožto příspěvková organizace musí řídit tabulkovými platy, a tak své zaměstnance nemůže odměňovat podle výkonu. V budoucnu by tak mohlo lépe zaplatit schopné pracovníky.

Kvůli tomuto problému ŘSD nyní například draze utrácí za služby externím firmám, zadává takřka všechny právní služby soukromým firmám, outsourcingem se řeší také inženýrská činnost, znalecké posudky, projektová dokumentace, geodetické práce nebo poradenské služby. Pokud by si tyto služby ŘSD zajišťovalo samo, ušetřilo by podle odhadů 100 až 200 milionů korun ročně.

O změně právní formy ŘSD se mluví už několik let, až nyní se však stala vládním návrhem. Inspirací pro přeměnu ŘSD je například rakouská akciová společnost Asfinag, která u našich jižních sousedů spravuje síť dálnic a rychlostních silnic.

David Bureš
Diskuze (47)
7. 12. 2012 08:13
Re: Ať už
Ale existuje obec "Mítov" v okrese Plzeň-jih... Takže si ti méně chytří zřejmě myslí, že její název vznikl tak, že se tam vybíralo míto ;-) .
6. 12. 2012 19:28
Re: Ať už
Ptáš se proč se sem cokoliv dováží? Jelikož to Češi kupují ;-) Podobně to bylo i se slavným čínským česnekem všichni se zněj mohli pokálet a pak fňukali kde máme ten domácí :'-( Je to jednoduché, nebude li poptávka nebude nabídka ;-) Budou li zákazníci bojkotovat dovážené potraviny, výrobky a budou upřednostňovat ty domácí splní se ti se. Hodně štěstí :yes:
Avatar - JDM
6. 12. 2012 18:39
Re: a proto
ironie to je ;-) neměl jsem na mysli jen mzdu ale celkově špatně jsem to napsal, když budeš počítat i senátory všechny jejich výhody , náhrady , všechno co se jim platí z daní (takže všechno) tak to bude o dost větší částka tady se podívej kolik stál každej poslanec za rok 2011 [odkaz]
6. 12. 2012 16:21
takže
Takže pokud to vážně zdraží tak už asi přestanu jezdit na dálnice.
6. 12. 2012 13:20
ŘSD
Není náhodou ŘSD ta organizace, kde ten říďa vyhazoval peníze oknem za honosné mejdany, zlaté kliky a kdo ví kolik odklonil k sobě do kasičky?