Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Ghost Alpine Trial Centenary Collection: 100 let stará inspirace

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Pro autosalon v Šanghaji si Rolls-Royce připravil nové speciální vydání modelu Ghost, které především svým exteriérem odkazuje na úspěšný závodní stroj z roku 1913.

Rolls-Royce si v dnešní době dokáže jen málokdo představit jako ideální základ pro vítězný závodní automobil, ale před sto lety neměly modely této značky status majestátních luxusních limuzín. Naopak díky své spolehlivosti byly ideálními stroji pro tehdejší dálkové soutěže.

To ostatně velmi dobře dokázaly modely Silver Ghost, když v roce 1913 v provedení Alpine Eagle obsadily první čtyři místa v Alpské soutěži dlouhé 1820 mil (2929 km). Vítězný vůz do cíle náročného závodu v horském terénu přivedl James Radley. Právě jeho Silver Ghost se stal vzorem pro nejnovější Ghost Alpine Trial Centenary Collection.

Novinka si od stoletého závodníka vypůjčila modrý lak karoserie, který doplňuje stříbrná kapota motoru, černá maska chladiče a kola. V případě techniky se žádné změny neodehrávají a o pohon se stará 6,6litrový dvanáctiválec twin-turbo o výkonu 570 koní (420 kW) a točivém momentu 780 N.m.

Žádné zásadní změny oproti dosavadním zvyklostem značky Rolls-Royce se neodehrávají ani v interiéru a největší změnou jsou zde hodinky umístěné v palubní desce před spolujezdcem. Na jejich ciferníku jsou zobrazeny jednotlivé etapy a časy Alpské jízdy, zatímco na palubní desce a zadních výklopných stolcích je zobrazen profil a délka trati.

Rolls-Royce Ghost Alpine Trial Centenary Collection se společně se svým prapředkem z roku 1913 zúčastní vzpomínkové jízdy na slavnou soutěž. Ta začne 14. června 2013 ve Vídni a odstartovat do ní má více než 40 vozů Rolls-Royce Silver Ghost. Jejich posádky si mají vychutnat jedny z nejkrásnějších scenérii v Evropě, projet Rakouskem, Slovinskem, Itálií a Chorvatskem, aby se 29. června vrátili zpět do Vídně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)