Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé jako retro od Pininfariny

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Karosárna Pininfarina je ve své kreativitě proslulá. V poslední době se věnuje hlavně zakázkovým Ferrari, ale stranou nezůstává ani britská aristokratická značka.

Na serveru Luxury4Play se objevily fotografie unikátního Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé od Pininfariny. Auto nebylo nikdy oficiálně představeno, vzniklo evidentně pouze na přání bohatého klienta. Ne, opravdu se nejedná o nějakou domácí předělávku, jaké známe hlavně zpoza Velké louže, ale o dílo pocházející z Itálie na britském podvozku. O tom, odkud vítr vane, svědčí i známé logo na blatnících. Není známo, zda je unikátní kus na prodej, ale prý stál 2,3 milionu dolarů (45,8 milionu korun).

Jedinečný rolls je postaven na podvozku současného kabrioletu Phantom, počítejme tedy, že pod kapotou má nepřeplňovaný vidlicový dvanáctiválec 6,75 l s výkonem 459 koní a točivým momentem 720 N.m, který přenáší dozadu osmistupňový automat. Konkrétní čísla vám ale pochopitelně nikdo neřekne. To, že by se parametry změnily, je však velmi nepravděpodobné.

Karoserie ve dvou odstínech šedé je v retro stylu, 30. léta minulého století jsou jasně patrná hlavně na bocích. Jen trochu se z něj vymykají šestipaprsková litá kola. Někomu se tvary líbit můžou, jinému ne, záleží na vkusu. Od současných sériových aut se soškou okřídlené dámy se, pravda, značně liší. Hrany vzaly zasvé, vždyť i typická maska chladiče zaoblená a zapuštěná do přídě.

Na základní Phantomu Drophead Coupé byl postaven stejnou karosárnou také v jediném exempláři modrý Hyperion. Ten měl premiéru na Concours d'Elegance v Pebble Beach v roce 2008 a byl k mání za 4 miliony liber. Koupil jej Roland Hall, ale již delší dobu se jej snaží bez úspěchu prodat. Pokud máte zbytečné 3 miliony eur (77,5 milionu korun), může být klenot váš. Připomeňme, že prvním dílem Pinin Fariny (ještě s mezerou) na šasi Rolls-Royce byl zakázkový kabriolet Silver Dawn z roku 1951.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - flyboyeda
13. 5. 2013 15:36
FŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮJ
FŮŮŮŮŮŮŮŮŮŮJ
Avatar - Pekelná Micinka
13. 5. 2013 11:53
Re: to se nepovedlo
Já myslím, že zde podle hesla "Náš zákazník, náš pán". Nevypadá to pěkně, ale co dělat, když jim do toho zadavatel třeba kecal. Viděl bych to na nějakýho araba nebo rusa.
Avatar - Thomas89
13. 5. 2013 09:32
Někdo si dal něco veselýho...
jelikož to vypadá jak od nějakého čínského bastléra z garáže...
Avatar - delphino
13. 5. 2013 09:25
to se nepovedlo
Snad poprvé co si myslím, že se nějakký design Pininfarině nepovedl. Tohle je .. no nechci říct strašný, ale prostě to vypadá dost nedotaženě až amatérsky