Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab 9-3 Cabriolet Independece Edition: Oslava roku samostatnosti

David Bureš
Diskuze (0)
Roční výročí od převzetí Saabu holandským výrobcem Spyker Cars oslaví oranžové 9-3 Cabrio.

Je to už rok, co Saab změnil 23. února 2010 v 16:30 středoevropského času svého majitele. Rok od převzetí švédské automobilky značkou Spyker Cars z rukou General Motors oslaví limitovaná edice na základech otevřené verze modelu 9-3.

Saab 9-3 Cabriolet Independence Edition vznikne v omezeném počtu 366 exemplářů. Tato číslovka symbolizuje každý den minulého roku a první den roku druhého. Všech 366 kabrioletů bude nalakováno jantarově oranžovým lakem, pětipaprsková 18palcová kola budou buď chromovaná, nebo černá.

Interiér vozu kombinuje béžové kožené sedačky s oranžovým prošíváním a černou palubní desku. Část přístrojové desky bude imitovat karbonová vlákna, zbytek bude kožený. Přístrojový panel navíc doplní ukazatel tlaku turbodmychadla.

Automobil bude nabízen buď s 1,9litrovým dieselem s dvoustupňovým přeplňováním a výkonem 135 kW, nebo s přeplňovaným dvoulitrovým benzínovým čtyřválcem s přímým vstřikováním a variabilním časováním ventilů. Jeho výkon je 164 kW.

Benzinový motor je možné koupit i v pro Saab již tradiční verzi BioPower, která umožňuje tankování směsi benzinu a etanolu E85.

Saab 9-3 Cabriolet Independence Edition bylo odhaleno během výroční oslavy, které se zúčastnilo téměř 4000 zaměstnanců automobilky. Ti si pochutnali na 350 „narozeninových“ dortech.

Saab na jedno odpoledne zastavil výrobu a továrnu v Trollhättanu přeměnil na místo oslavy roku samostatnosti. Jedna ze zdí byla pokryta 25 metrů dlouhou koláží z fotografií a narozeninových přání od fanoušků Saabu na Facebooku.

Vedle limitované edice 9-3 si zúčastnění prohlédli i 9-5 SportCombi a faceliftované 9-3 Griffin, jejichž oficiální premiéra proběhne na ženevském autosalonu příští týden.

Švédská automobilka letos neslaví jediné výročí, vedle roku od osamostatnění se od General Motors to je také 25 let od zahájení prodeje prvního otevřeného Saabu. Tím byl Saab 900 Convertible.

David Bureš
Diskuze (0)