Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab AiroX: Líbil by se vám autonomní supersport ze Švédska?

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Saab je mrtvý a už ho zřejmě nikdo nevzkřísí. Ale Eduardu Grayovi a jeho studiu nedává švédská značka pořád spát.

Práce Euarda Graye, Brita, který žije a tvoří ve Švédsku, jsou dostatečně známé, kromě lodí a motorek navrhuje i auta. Vytáhl se také s počítačovými vizemi Saabu 93 „třetí generace“, čas letí, před přesně čtyřmi lety. Smutný osud pro něj vlastně tak trochu domácí automobilky a s největší pravděpodobností i srdeční záležitosti jej ale inspiruje nadále...

Tentokrát se zaměřil na jinou kategorii a virtuálně navrhl... supersport! To je velké překvapení. Název AiroX odkazuje na dříve používané označení výkonných modelů Aero X, ale to je z odkazů minulosti protentokrát vše. Žádné retro se nekoná. Saab z něj žil léta a Gray ho umí také, proč se však donekonečna vracet?

Studie, která určitě v reálné podobě, tedy alespoň jako funkční vzorek nevznikne, nahlíží spíše do blízké budoucnosti, konkrétně autonomních vod. No vážně! Gray koncept navrhl jako samořiditelný. Palubní deskou je jedna velká obrazovka, která se táhne napříč celým interiérem. Volant úplně chybí, cestující se mohou při jízdě plně věnovat zábavě a nechat za sebe pracovat elektroniku a snímače. Ohrnujete nos?

A i když si nevzal ze starších modelů byť jediný stylistický prvek, vypadá dobře. Tak, že byste si jej na silnici s konkurencí určitě nespletli. Na přídi najdeme dva mohutné nasávací otvory v nárazníku se splitterem. Mřížka chladiče je relativně úzká a malá, stejně jako hlavní LED.

Supersport má řádné optické svaly, se kterými korespondují další chladicí díry u blatníků. Zpětná zrcátka jsou tenounká, jistě se tady počítá s kamerami. Nejzajímavější prvek zádě představuje skleněný kryt motoru a dvojice hydraulicky výsuvných klapek, která zvyšuje přítlak na zadní nápravu. Také koncová světla jsou samozřejmě diodová. Odtoková hrana trochu retro působí, ale rozhodně jsme ji neviděli v Trollhättanu...

Saab se jistě do automobilového průmyslu jako vážný hráč již nevrátí, NEVS jej udržoval spíše ve smrtelných křečích. Nicméně stejně jako všechny Grayovy vize, i tahle je přinejmenším zajímavá.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
10. 5. 2017 13:04
nádherné
jedním slovem nádhera. Autonomní řízení je samozřejmě nesmysl, ale auto je úžasné.
6. 3. 2017 15:24
Saab AiroX, moc hezké
Saab Aero X už i jezdilo, moc velká škoda, že taková značka skončila. Alespoň muzeum zůstalo, to by byla obrovská škoda rozprášit tak unikátní sbírku.
Avatar - KANKUNEN
6. 3. 2017 13:59
Autonomní supersport je stejné,
jako virtuální přítelkyně.