Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobu v továrně automobilky Saab narušily problémy s dodávkami

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Nedostatek komponent zastavil v úterý a ve středu výrobu v Saabu. Automobilka údajně neplatila dodavatelům včas.

Švédská automobilka Saab obnovila výrobu ve své hlavní továrně. Uvedl to podle agentury Reuters mluvčí podniku. Výroba byla v úterý a ve středu dočasně přerušena kvůli problémům s dodávkami. Saab je od loňského roku součástí nizozemské firmy Spyker a ruský podnikatel Vladimir Antonov požádal švédské úřady, aby se mohl zařadit mezi akcionáře Saabu.

"Produkce byla v úterý na dvě hodiny zastavena," uvedl generální ředitel Spykeru Victor Muller. Dodal, že přerušení výroby způsobila dopravní společnost, která požadovala lepší platební podmínky. Švédský deník Dagens Industri předtím informoval, že za přerušením výroby stály nezaplacené účty u dodavatelů. Také švédská asociace dodavatelů automobilového průmyslu FKG uvedla, že má informace o tom, že někteří dodavatelé nedostali od Saabu zaplaceno.

Zprávy o přerušení výroby vedly k poklesu akcií Spykeru o 18 procent. Firma se proto snažila utišit obavy investorů ohledně finanční situace Saabu. "Saab Automobile má dostatek prostředků k zajištění svých okamžitých potřeb," uvedl Spyker. Navíc Saab Automobile nadále pracuje na dlouhodobějších řešeních, jež by posílila jeho finanční pozici a zlepšila jeho kapitálovou strukturu, dodal.

Společnost Spyker minulý týden představila plán na emisi nových akcií, jejíž výtěžek chce využít k financování reorganizace Saabu. Firma hodlá vydat celkem 5,55 milionu nových akcií. To odpovídá téměř třetině jejího současného akciového kapitálu.

Podnikatel a bankéř Antonov minulý týden uvedl, že má zájem získat zpět téměř 30procentní podíl ve společnosti Spyker. Antonov již minulý měsíc koupil původní výrobu luxusních sportovních vozů firmy Spyker, která se chce soustředit pouze na aktivity Saabu.

Antonov požádal Švédský národní dluhový úřad, aby se mohl stát akcionářem Saabu. Mluvčí úřadu potvrdila, že Antonov žádost předložil, odmítla ale upřesnit její obsah kvůli požadavkům regulátora trhu. Antonov minulý týden magazínu Automotive News řekl, že je připraven investovat 50 milionů eur (1,23 miliardy Kč).

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

V roce 2010 Saab prodal jen 31.696 vozidel. Dříve zveřejňovaný plán pro rok 2011 počítal s produkcí 80.000 vozidel a v roce 2012 pak se 120.000 vyrobenými automobily.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar - Pekelná Micinka
31. 3. 2011 15:53
Srab
Ještě nutno dodat, že to byly dodávky Wagen Krafter. >:-[]
Avatar - kosmonaut
31. 3. 2011 14:52
Re: reklama
Bude varianta 9-5x? Něco jako konkurent XC70. Pokud ano, výhledově kdy?
31. 3. 2011 13:08
Re: reklama
Kedy budú stanovené ceny na Combi???
BTW. V Lease Plane som im do toho moc nechce...
31. 3. 2011 12:53
Re: reklama
zdar, ty si predajca z BA však? možno budeš vedieť vyjasniť, že kdo je vlastne zodpovedný za marketing práve na úrovni napr. televízii. Osobne si myslím, že importér a nie predajca.

Tú reklamu som bohužial nevidel, bol som na poschodí a manželka kričala zdola že Saab je v telke ;-)
31. 3. 2011 11:21
reklama
jakou mate reklamu v TV v czk?