Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania V8 Black Amber: Individualizace od výrobce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Scania ve spolupráci s firmou Svempas připravila limitovanou edici svých nákladních vozů s motorem V8.

Novinka má uspokojit zákazníky, kteří touží po vozidle přizpůsobeném jejich představám o vzhledu nákladního vozu. Scania V8 Black Amber navazuje na úspěšnou limitovanou sérii Dark Diamond z roku 2009.

Na vývoji této limitované série se podílela švédská firma Svempas, která se specializuje na úpravy užitkových vozidel a zaměřuje se především na vozy značky Scania. To ostatně dokazují i projekty jako je dragster Slingshot II nebo dvoumístný roadster Red Pearl, jejichž základem je tahač Scania T.

Inspirací pro novou limitovanou edici Scanie V8 se stal vzácný černý jantar (Black Amber) a při jejím vývoji byla hlavní pozornost věnována designu, díky němuž má být tento model nepřehlédnutelný. Exteriér se pyšní tmavě hnědavým metalickým lakem, který doplňují černé plameny se světle jantarovými obrysovými linkami.

K specifickým úpravám zevnějšku série Black Amber patří maska chladiče a vstupy vzduchu na přídi v matně černém provedení, zatímco kryty zpětných zrcátek, rám čelního skla a dveřní panely před klikami jsou v leskle černé barvě. Nechybí ani několik chromovaných doplňků. Scania V8 Black Amber je vybavena koly z lehké slitiny v černé barvě s chromovanými ráfky a kryty matic.

Tahače ze série Black Amber budou standardně vybaveny postranními spoilery, chromovanou stupačkou pro vstup za kabinu na lávku v černé barvě, koncovkou výfuku z leštěného nerezu, přídavnými brzdovými světly z LED na okrajích střešního spoileru, zdvojenými denními světly z LED a oranžovými obrysovými svítilnami na lávce za kabinou.

V interiéru jsou standardem sedadla čalouněná černou kůží s oranžovým znakem V8 na opěradlech a černou perforovanou kůží je obšitý i volant. Kůže je použita i na potah podlahy mezi sedadly. Před sedadly jsou černé froté koberce a ve dveřích jsou umístěna bezpečnostní světla z LED. Na zadní stěně kabiny je umístěn panel v barvě karoserie, který nese sériové číslo vozu a je signován Svenem-Erikem Bergendahlem zvaným Svempa .

Posádka nákladního vozu může počítat s rádiem, přehrávačem DVD, navigací s výsuvným monitorem, LCD obrazovkou o úhlopříčce 22 palců (558 mm), soustavou reproduktorů a aktivním subwooferem s výstupním výkonem 350W. Součástí výbavy je i čtyřfázový ovladač soustavy čtyř kamer a zpětná kamera s volitelným dálkovým nebo blízkým zobrazením.

Série Black Amber je postavena na základech řady Scania V8 představené v dubnu loňského roku. Produkce je sice omezena jen na sto vozů, ale švédský výrobce jeho prodej neomezí jen na vybrané trhy.

Scania V8 Black Amber se neomezuje na jedinou variantu karoserie, podvozku a motoru. K dispozici jsou kabiny Highline a Topline. U podvozků lze volit mezi tahačem, nákladním vozem a těžkotonážním vozidlem. Motory V8 jsou k dispozici o zdvihovém objemu 15 600 nebo 16 400 cm3 v úpravě podle norem Euro 3, Euro 4, Euro 5 i EEV a ve výkonových verzích od 368 kW (500 k) a 2400 Nm až po 537 kW (730 k) a 3500 Nm.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Avatar - Norge
21. 1. 2011 01:44
Re: CAT is the best!!
..Cat ma dobre motory, ziadne pochyby, ale v Europe ich najdes tak v stav.strojoch a Forde F. ... Osobne asi tiez KW model W900 s Cat ;-) , keby bolo Us, ale ja som Europe a tu je to ine.
Vyrobcovia musia hrat o kazde kilo a cm !
Vies ake su napr. v Scandinavii na mohych miestach uzke cesty ? .. 3700 az 5000mm ...dvojsmerna !, ..ked sa stretnete ..zacina snow.
To v Usa ani nevies co je poriadna zakruta ci kopec ...jazdis rovno ako z vlakom Pre ukazku tu mas odkaz :
[odkaz]
20. 1. 2011 03:54
CAT is the best!!
dobry info dik.tady maji nakladaky myslim normalne 9 rychlosti,nebo 18 myslim.kenworth je asi nejlepsi,nebo north star,mac??vsechny co maji CAT motor,detroit je taky v poho,sem ridil parkrat internacional z cummins,to je sracka.mam nejradsi CAT motory,scania nejsou taky spatny asi,ale slysel sem ze sou docela poruchovy.sou tady taky volva,ale z cummins motorama vetsinou takze nic moc.
Avatar - Norge
19. 1. 2011 17:28
Re: toyota land cruiser
..je tam opticruise, naco manual pri 730hp a 3500nm a max 60 ton ?? ..ak vsak mas chut radit manualne, u vas US to v nakl.autach nebude problem a standardne aj bez synchronu ..ze ano >:-[]
Okrem toho automat ponuka moznost radit manulne, ale manual automaticky NIE ... ;)
Je to paradox a velky humor tento svet... v US su automat.prevodovky v os.vozidlach standard a kto zvoli manual je divny, a predsa sa ich zacina predavAt viacej kazdym rokom, ..co v Eu je presne opacny level...
Nakl.vozidlach sme naskor pouzivali 16.rychlostne skrine, neskor 12. teraz automat ... Plechovky teda os.auta najskor 3 az 4 potom 5 az 6 a teraz 8a9.stupnov ..ale rychlosti take iste plus minus 30km/h., ..aky motor potrebuje na 2.-3000kg 9.stupnov ?! ..plynule zrychlenie z opimalnou spotrebou vieme dosiahut ovela efektivnejsie ako nahadzat mimi-ozubenia s elektornikou do skrine..nejak som sa nechal uniest ..sorry - unnskyld !
Ale k veci - k tvojej otazke :
Zakon o emisiach spal.motoroch pre premavku na pozmenych komunikaciach v plnom zneni je mrte prikazov a nariadeni od administrativy z EU, ktore sa SEM nezmestia ...plati ze v Eu je teraz Euro 5 a zanedlho pride prisnejsi level..., i ked niektore politic.zriadenia maju na svojom uzemii ledva ci max.E2, ..ale to je na inu debatu.
Preco E5 a nie E3 ti urcite vysvetli kazdy dopravca, hlavne ti co tranzituju casto cez Rakusko ci Svaciarsko, ale i ine. I ked suhlasim ze AdBlue je trochu nedoriesene vec ...EGR je zatial lepsia alternativa, i ked drahsia na phm. ak nejazdis iba do vyspelich krajin z kvalitnou cestnou infrastrukturov.

Nicco: ..Svetla na denne svietenie su na spravnom mieste v ramci administrativi EU, ale pevne verim, ze urcite chapes os.vozidla ju maju inu ako nakl.vozidla, busy atd. ... Ak ta to vazne zaujima poslem ti link z odkazom.

Pre uplnost : 8-series/pressroom-black-amber-limited-edition-v8-series.aspx" target="_blank">[odkaz]
19. 1. 2011 15:31
LED
Zaujimave, ze denne LED svetla dali na strechu. U osobaku nemozu byt vyssie ako nejaky cca 1m od vozovky.
19. 1. 2011 13:46
toyota land cruiser
hezka,nevi nekdo kolik to ma rychlosti??je to automat nebo manual?ziju v americe muze me nekdo vysvetlit jaky sou zakony na ty emise v EU???nechapu kdyz je legalni to euro 3,proc bych tam cpal urcite drazsi euro 5??vsechny diesel musi splnovat na nakladaku i na osobaku minimalne euro 3>??diky