Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Schumiho vítězné Ferrari má nového majitele. Odhadce hodnoty se pořádně sekl

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Chtěli byste doma vítězný monopost Michaela Schumachera z ročníku 2001? Unikátní příležitost se naskytla během newyorské aukce a zájemci nestačili přihazovat.

Formule sedminásobného šampiona Michaela Schumachera nesla typové označení F2001, konkrétně šlo o podvozek s číslem 211. Nejde o předváděcí či testovací kus, v tomhle autě legendární Němec skutečně seděl a dokonce slavil hned dva triumfy.

Vedle Monaka (závod tu v roce 2001 ovládl naposledy) zvítězil i v Maďarsku. Celkem v celém ročníku posbíral devět nejvyšších stupínků a na bedně chyběl jen třikrát, z toho dvakrát kvůli odstoupení. Zajímavé je, že totožný monopost nasadilo Ferrari i do prvních dvou závodů dalšího ročníku, v Austrálii Schumi zvítězil a v Malajsii skončil třetí.

Připomeňme, že v té době procházela Formule 1 zlatou érou našlapaných motorů se zvukem, jenž doprovázel mráz po celém těle. Tehdy se jednalo o třílitrové desetiválce s výkonem 900 koňských sil.

Dražený monopost byl na přelomu září a října vystaven v Hongkongu, následně se přesunul do Rockefellerova centra v New Yorku na oslavy sedmdesátiletého výročí Ferrari. Samotná aukce proběhla 16. listopadu pod taktovkou aukční skříně RM Sotheby’s v newyorském Contemporary Art Evenin.

„Jde o auto s obrovským historickým významem,“ říkají zástupci společnosti, jež aukci unikátního monopostu zprostředkovala. „Perfektní vůz pilotovaný perfektním řidičem dosáhl toho nejlepšího, co v kariéře pilota F1 lze: vítězství v Monaku a zisku titulu mistra světa.“

Před vypuknutím aukce tipoval odhadce hodnotu nejvyššího příhozu mezi 87 až 120 miliony českých korun. Nakonec to bylo ještě více, v přepočtu 162,2 milionu korun. Zajímavé je, že se nejednalo o nejdražší vydražený kousek. Tím byla malba Tři studie portrétu George Dyer od Francise Bacona, jejíž hodnota se vyšroubovala na 840 milionů korun.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
22. 11. 2017 08:28
Re: CÍGO PROPAGOVAL a MILIARDY NA TOM DRBAL !!!
DÍZLPRASATA KVŮLI KTERÝM MUSÍME DÝCHAT KARCINOM Z :
DÍZLU + OLEJE + BENZÍNU, TADY MÁTE PRÁCI !!! [odkaz] JE TO VAŠE VINA !!!!
>:-[]
>:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] :yes: