Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scion 2008 xD: svalnatá krabice se slušným audiem

Michal Otruba
Diskuze (11)
Třetí značka pod křídly automobilky Toyota se jmenuje Scion, prioritně se zaměřuje na mladé Američany a na Auto Show Chicago 2007 představila zcela nový model xD.

Vnější design nového xD je typický Scion: jednoduché tvary a ostré hrany. Široce rozkročená krabicovitá karoserie tohoto na americké poměry malého auta má svalnatý styling, který ještě podtrhují dlouhá nízká okna, integrovaný spoiler v předním nárazníku a výrazná kola s nízkoprofilovými pneumatikami. Na délku má tenhle „prcek“ 3,93 m, široký je 1,72 m a vysoký 1,52 m.

xD je krátké a široké autíčko, které má kola umístěné až v rozích karoserie. To je dobrý výchozí předpoklad pro optimální jízdní vlastnosti. Zákazníci mají na výběr ze šesti barevných odstínů.

I když to tak zvenku nevypadá, v interiéru bude zřejmě místa dostatek. Návrháři dostali úkol vypracovat jednoduchý, pohodlný a přitom futuristický interiér. A to se jim povedlo. Před řidičem se nachází přehledná přístrojová deska, na středové konzole jsou umístěny ovladače audia, klimatizace a digitální hodiny. Sklopná jsou nejen zadní, ale také přední sedadla. Zadní sedadla jsou také posuvná v podélném směru až o 15 cm a nastavitelná do pěti různých sklonů v rozmezí 10 stupňů.

Vpředu uložený zážehový čtyřválec 1,8 16V s duálním proměnným časováním ventilů VVT-i z produkce Toyoty, který je naladěn na 95 kW při 6000 ot/min. O přenos výkonu na silnici se stará pětistupňová manuální převodovka nebo čtyřstupňový automat. O zastavení se starají vzduchem chlazené kotoučové brzdy na přední nápravě, na té zadní jsou pouze bubnové brzdy. Základní výbava již obsahuje ABS, systém jízdní stability VSC, protiprokluzový systém TRAC a systém rozdělení brzdné síly EBD. Bezklíčové odemykání auta nebo měření tlaku v pneumatikách si může řidič objednat za příplatek.

A protože je tohle autíčko určené hlavně pro mladé Američany, nezapomněli vývojáři ani na velmi důležitou součást – na pořádné audio. Standardem v xD je audio Pioneer o výkonu 160 W. Lze k němu přes kabel připojit iPod, problémem nejsou ani formáty MP3 a WMA. Komu je to málo, může si přiobjednat Prémium audio systém s vylepšenou aparaturou a možností stáhnout si různé „skiny“ na nadstandardní LCD obrazovku. Zákazníci si také mohou stáhnout z oficiálních stránek Pionneru různé videoklipy a v současnosti i osm filmů.

Michal Otruba
Diskuze (11)
13. 2. 2007 06:34
Re: Scion
Presne, tvrde, hladke, pomerne leskle plasty v jednom nevabne vyzerajucom celku. V tejto podobe naozaj len pre Americanov.
Avatar - misoo
12. 2. 2007 17:36
panzerswift
taky obrneny swift :-)