Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Se superautem na lyže? Žádný problém! Jezdí tak James Bond i slavný lyžař

David Bureš
Diskuze (2)
Že sportovní a supersportovní auta nejsou praktická? Ale kdeže, dejte jim „rakev“ na střechu a klidně vyrazí i do hor.

Letošní lyžařská sezona je už v plném proudu, a tak mnozí řeší kdy a čím vyrazí do hor. Jestliže vám v garáži parkuje nějaký sporťák nebo supersport, rozhodně ho při cestě do Alp nemusíte měnit za „zimní“ SUV. Přiložená fotogalerie vám dokáže, že na lyže se dá vyrazit i nějakou „exotikou.“

Hlavním propagátorem lyžařských výletů se supersporty je švédský lyžař Jon Olsson, který za svoji kariéru vozil lyže několika supersporty. Oblíbil si hlavně vozy značky Lamborghini, protože střešní boxy postupně umístil na Gallardo, Murciélago SV nebo Huracán. Lyže ale tento freestylista vozil třeba také Audi R8 nebo Nissanem GT-R.

Lyžařské „lambo“ ale není ten nejextrémnější supersport, se kterým se dá vyrazit do Svatého Mořice nebo Aspenu. Tím je nepochybně švédský Koenigsegg Agera R, poháněný osmiválcem bi-turbo o výkonu 850 kW, který se se střešním boxem na střeše prezentoval i na ženevském autosalonu v roce 2011. Box z karbonových vláken byl vyvinut ve spolupráci s firmou Thule, přičemž se nemontoval na střechu, ale nahrazoval výchozí střešní panel. Díky aerodynamickému tvaru pak tento koenigsegg mohl s „rakví“ na střeše klidně atakovat hranici 300 km/h.

Hodně zkušeností s nosiči na lyže má také značka Porsche, která střešní boxy oficiálně nabízí v rámci příslušenství, a to i pro své sportovní modely. Historické fotografie navíc dokazují, že jízda s porsche na hory i s lyžemi není žádnou novinkou. Někteří milovníci lyžování si nosiče na lyže montovali na své 356 už v padesátých letech.

Z filmového světa je pak dobře známý Lotus Esprit Turbo britského agenta Jamesa Bonda, který s ním ve filmu Jen pro tvé oči vyrazil do italského střediska Cortina d'Ampezzo. A jelikož tam jel v zimě, samozřejmě s sebou vezl i lyže. Sám Lotus na slavný bronzový sporťák s lyžemi střeše zavzpomínal v novém tisíciletí, když do jeho podoby upravil model Evora. Opět bronzový vůz vznikl v jediném exempláři pro prezentační účely.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - speedfred
18. 1. 2017 17:41
Re: Lyže
tak to je dobréé :yes:
18. 1. 2017 10:19
Lyže
[odkaz]