Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tomu neuvěříte: Formule 1 se nebojí sněhu, řádí na sjezdovce v Alpách (videa)

David Bureš
Diskuze (1)
Formule 1 není zrovna typickým vozidlem na hory. Red Bull ale dokazuje, že se závodní monopost v horském prostředí neztratí.

Stáj Red Bull Racing z Formule 1 se dokáže prezentovat opravdu netradičními způsoby. I nad poslední akcí zůstává rozum stát. Firma vzala monopost RB7 z roku 2011 a vyrazila s ním do rakouských Alp. Zde se formule měla projet po legendární sjezdovce Hahnenkamm v Kitzbühelu.

Taková akce samozřejmě nebyla jen o tom přivézt do Rakouska formuli a vyjet s ní na zvolenou trať, vždyť monopost není pro takové prostředí navržen. Z toho důvodu byl zvýšen podvozek, aby si ho monopost nezničil. Upraveno bylo i mapování plynového pedálu.

Dalším z úkolů bylo vyřešit přenos síly agregátu Renault RS7 na povrch sjezdovky. S tím pomohla společnost Pirelli, která Red Bullu dodala speciální sadu pneumatik s hřeby. Počasí ale bylo proti, místo očekávaného ledu se kvůli vyšším teplotám objevil na sjezdovce měkký, vlhký sníh, se kterým by si pneumatiky s hřeby neporadily. Řešení ale bylo nasnadě, místo využití speciálních pneumatik s hřeby byly na stávající gumy nasazeny sněhové řetězy.

Do kokpitu se posadil talentovaný holandský jezdec Max Verstappen, který si jízdu podle svých slov opravdu užil. „Hlavním problémem bylo to, co byste čekali – opravdu to klouzalo. Jste na svahu, nechcete se začít klouzat a opravdu nechcete udělat chybu,“ tvrdí teprve osmnáctiletý pilot, který ve Formuli 1 závodí za stáj Torro Rosso, jež rovněž spadá pod firmu Red Bull.

Red Bull už poněkolikáté vzal formuli do opravdu netradičního prostředí. V roce 2005 s monopostem Red Bull RB1 projel nejvýše položenou silnici světa ležící v Himalájích, v roce 2013 zase slavil tituly ve Formuli 1 šíleným smykováním na vrcholu hotelu Burdž al-Arab v Dubaji.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - cechblog
17. 1. 2016 16:12
NUDA V ALPÁCH
jo když někdo prodává bezcenou špinavou vodu za tolik prachů, tak má potom na takovéto akcičky