Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sedm desítek dvanáctsettrojek přijelo na sraz v Dolní Kalné

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Sedm desítek majitelů a stovky příznivců užitkových vozů Škoda 1203 se dnes sešly na 18. ročníku srazu majitelů těchto vozidel v autokempu v Dolní Kalné na Trutnovsku.

Přijeli ze všech koutů České republiky, někteří i ze Slovenska, Německa, jeden dokonce ze Slovinska. Letos jich bylo víc než obvykle, řekl ČTK pořadatel akce Roman Jirouš.

"Vždycky se sjíždělo tak 50 aut a protočilo se tady 300 lidí. Už v pátek večer tady bylo asi 75 aut a přijížděla další," uvedl Jirouš.

Někteří majitelé aut si své vozy speciálně "vyšperkovali". K vidění byla pohřební auta i s rakvemi, v jednom seděla na místě spolujezdce kostra a na střeše mělo havrana. Sanitní vozidla zase byla vybavena majáky s houkačkami a zdravotnickými potřebami. Některá auta byla přetvořena na obytnou úpravu nebo servisní dílnu řemeslníků, přijely i hasičské vozy.

Účastníci se mohli už ráno zúčastnit burzy náhradních dílů. Po ní se vydali na spanilou jízdu do závodu Škoda Auto ve Vrchlabí, kde se auta kdysi vyráběla. Jiroušova firma v jejich produkci pokračovala i po ukončení sériové výroby až do konce minulého roku, ještě loni dodala dvě nová auta do zahraničí. V současnosti už se věnuje jen generálním opravám a výrobě karoserií a náhradních dílů. "Dost těchto aut je stále v Německu nebo v Holandsku, nějaké i v Polsku. Víme, že jedno stále jezdí v Litvě, kam stále posíláme díly," uvedl Jirouš.

Škoda 1203 se začala ve Vrchlabí vyrábět před 50 lety. Později byla výroba přenesena na Slovensko do Trnavy, kde skončila v roce 1997.

Takzvané dvanáctsettrojky byly v Československu velmi rozšířené a populární užitková vozidla jezdila v mnoha úpravách, například jako sanitky nebo pohřební vozy, ale i v provedení valník.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
27. 8. 2018 21:39
zajímavé
Jo to se ještě mohla škodovka prezentovat jako jedna z nejlepší,ale teď je to s jejich vozy bída. Měli by se zamyslet, že to není především o počtech vyrobených aut,ale spíš o té kvalitě.
Avatar - bystron
27. 8. 2018 09:45
Re: a fotky?
dobrý, člověk by nečekal takovýpočet >:D :-!
26. 8. 2018 23:23
Pěkná akce
Na pěkně zrenovovanou 1203 je pořád pěkný pohled (zvenku, jen nesmí mít ty obludné rozteklé nárazníky z posledního faceliftu), ale řidit to je opravdový masochismus. Jednou jsem se tím projel, takže vím, o čem mluvím... :-O
Avatar - JirkaV8
26. 8. 2018 23:07
Re: a fotky?
Jej, svět je malý. Děkuji za ochotu, hned víme o čem se bavíme. Protože jen textová reportáž ze srazu old/young timerů je jako lízat zmrzlinu přes sklo. Pro ostatní "normální" návštěvníky kempu to musel být zajímavý zážitek. Večer si dáš do nosu, druhý den se vzbudíš před obědem a rázem jsi v jiné době.

Na horní fotce se mi líbí celolak žlutá. Na třetí fotce malování jakoby Škoda motorsport. Červená je též pěkná a sanitka s chromovanýma poklicema. Vůbec chromované poklice tomu sluší. Vzkaz na zadní části pískové "tvoje auto se mi taky nelíbí" musí být super, zejména když se někdo snaží předjet a není tam mezera hihi.
Avatar - Stejsn
26. 8. 2018 21:55
Re: a fotky?
Tady máš pár mých aspoň z kempu
[odkaz]