Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Seatu: Jsme lovcem pro VW Group (rozhovor)

David Bureš
Diskuze (56)
Španělský Seat láká ke koncernu VW Group nové zákazníky. Nejnověji se je bude snažit zaujmout kompaktním crossoverem.

Seat na ženevském autosalonu představuje svoji vizi SUV. Chystaný model se ale od prezentovaného konceptu 20V20 bude lišit svou velikostí. Nejen o chystané novince jsme si v exkluzivním rozhovoru popovídali přímo se šéfem Seatu Jürgenem Stackmannem.

Stackmann mezi lety 2010 a 2012 pracoval pro Škodu Auto, a tak na začátku rozhovoru zavzpomínal na léta strávená v mladoboleslavské automobilce. „Byl to fantastický čas. Mnoho rozhodnutí, která vidíte dnes, jsme přijali v době, kdy jsem tam ještě pracoval,“ řekl Stackmann.

Jste v Seatu, abyste zopakoval úspěchy Škody?

Není to zrovna porovnatelné. Míříme jinými směry, máme jiné priority, jiná řešení pro to, co děláme. Myslíme si ale, že jako Seat se můžeme přidat ke Škodě a mít jasné směřování značky.

Jakým směrem se ubíráte jako značka? Chcete být značkou pro mladé?

Říkáme „lidé s mladým srdcem“. Zaměřujeme se na design a funkčnost, protože naši zákazníci obvykle mají jen jedno auto a chtějí na jedné straně skvělý design a na straně druhé se nechtějí vzdát praktičnosti.

Jaká je současná pozice Seatu v koncernu VW Group?

Jsme značka, která láká nejvíce zákazníků mimo koncern. Seat je lovec pro Volkswagen Group. Velká část našich zákazníků přichází od značek jako Opel a Ford či od francouzských značek.

Jakým způsobem se značka nyní mění?

Změnu, kterou právě provádíme, je změna těžiště značky od zaměření směrem k Ibize na zaměření na Leon. V příštím roce představíme náš první crossover, což bude znamenat, že Leon nebude horní část značky, ale její jádro, střed.

Říkáte, že chcete více klást důraz na Leon. Jaké plány máte s Ibizou? Současná generace je na trhu už od roku 2008...

Neztrácíme důraz na Ibizu. Udržíme auto svěží.

Seat plánuje vstoupit do segmentu SUV. Proč takové auto nenabídl již dříve?

Nikdy není pozdě, musíte to však udělat správně. Myslím, že vstupujeme na trh SUV ve správném čase našeho vývoje. Bez Leonu bychom nebyli schopní vstoupit na trh crossoverů. Otevřeli jsme značku pro nové zákazníky, chodí k nám mnohem více rodin. Bude jednodušší být prodejně úspěšný než před třemi lety.

Prezentovaný koncept 20V20 je vcelku velkým vozem. Ukazuje SUV chystané pro rok 2016?

Koncept je vize pro dobu příštích pěti let. Má některé části auta pro následující rok. Tento koncept je dlouhý 4,65 metru, to je velké auto na poměry Seatu. Seat není známý jako značka velkých vozů a nemá zákaznickou základnu, která by chtěla velké auto. Potřebujeme však některé mezistupně, abychom mohli nabídnout takto velký vůz. Vezmeme si čas, mezitím představíme jedno až dvě auta a poté jej možná nabídneme.

Jak zatím probíhá vývoj chystaného SUV?

Jsme vcelku spokojeni s vývojem. Už jsme jezdili s prvními prototypy. Bude to skvelý Seat.

Máte již vybrané jméno pro nové SUV?

Ano, máme. Je však zatím brzo na to mluvit o jeho jménu.

Seat je sportovně laděná značka. Dočkáme se u nového SUV verze Cupra?

Verze Cupra Leonu ukázala, že můžeme jít cestou stylu a vytříbenosti kombinovaných s výkonem. Myslím si, že nápad vytvořit verzi Cupra od crossoveru je možný. Tento nápad ke značce sedí.

Nabídnete také hybridní verzi?

Máme možnost přinést tuto techniku, až ji budeme potřebovat. Nabídneme ji, až zákazník bude chtít.

Chystané SUV bude druhý Seat vyráběný u Škody Auto. Plánuje se nějaká výroba modelu Škoda u Seatu?

Budeme stavět naše SUV v Kvasinách, protože je to nejlepší rozhodnutí. Záleží na tom, jaké auto, jaká technika, jaké místo je ekonomicky výhodné. To je krása, práce ve Volkswagen Group, protože můžeme změnit místo tak, aby to bylo nejlepší pro byznys.

Jaká je pozice modelu Altea? Nestane se SUV jejím nástupcem?

Je to jiná kategorie. Je zde nějaký přechod zákazníků od MPV k SUV. SUV bude samostatný model, Altee vezme nějaké zákazníky. Altea ale zůstane dále na trhu. Uvidíme, co budoucnost přinese.

David Bureš
Diskuze (56)
6. 3. 2015 14:50
Re: Altea
VW s tym problemy nema.
Touareg buchaju uz od r. 2002! ;-)
5. 3. 2015 21:27
Re: Seat
Podla mna to bude skok vedla.
Na trhu SUV uz zacina byt pretlak a velke SUV prave od Seatu bude tazko hladat tolko zakaznikov, aby sa tento model stal rentabilnym. ;-)
5. 3. 2015 21:18
Re: Vsetko OK
Tie vyduchy su fakt akesi preexponovane!
Avatar - Barrichello
5. 3. 2015 19:39
Re: ?
Já vám to neberu, ale z toho řve levnost na 3 kilometry. To je Evropský plastákový ekvivalent 2008 Sebringu či Caliberu, akorát v černý barvě a trošku modernější....
A stejně tak bez nápadu.
Avatar - simply never
5. 3. 2015 19:03
Re: Vsetko OK
Cakam na vysvetlenie, ako sa ziskavaju fukcie s rocnym platom milion euro plus. Ja o tom cosi viem, ale vysvetluj ty.