Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric: Nové trolejbusy pro Itálii

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Plzeňská Škoda Electric spolu s polskou společností Solaris Bus & Coach dodá v letošním roce dvojici trolejbusů do metropole italského ostrova Sardinie Cagliari.

Škoda Electric v rámci evropského projektu ZeEUS ve spolupráci s polským výrobcem autobusů a tramvají připraví dvojici trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem, které rozšíří vozový park v Cagliari.

Ve službách dopravního podniku metropole italského ostrova Sardinie v současnosti slouží devět tramvají Elektra ze Škody Transportation a šestnáct trolejbusů ze Škody Electric.

Nová vozidla, která budou do Cagliari dodána ještě v letošním roce, jsou nízkopodlažní trolejbusy s pomocným bezemisním bateriovým pohonem. Ten jím umožní obsloužit i části trati bez trolejového vedení, protože mají být nasazena na lince spojující město s pobřežím.

O místo v projektu ZeEUS, který zastřešuje testování ekologických vozidel v rámci reálného provozu ve vybraných evropských městech, se ucházelo celkem 41 evropských měst.

Volba padla na Barcelonu, Londýn, Stockholm, Glasgow, Münster, Bonn, Cagliari a také Plzeň, kde v rámci projektu jezdí i škodovácké elektrobusy.

Projektu se účastní přes 40 partnerských organizací z okruhu provozovatelů MHD, výrobců a dodavatelů energie, výzkumných organizací či univerzit a samozřejmě výrobců technologií spojených s elektromobilitou po celé Evropě.

Vozidla provozovaná v rámci projektu ZeEUS slouží k detailnímu otestování reálného provozu elektrobusů a obdobných vozidel jako jsou hybridní autobusy a trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem.

Z jejich nasazení do běžného linkového provozu jsou získávána důležitá data a parametry. Na základě jejích vyhodnocení mají být po uzavření projektu doporučena řešení v oblasti elektromobility pro veřejnou dopravu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)