Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novým papamobilem se stává Škoda Rapid! Bez zásadních úprav...

David Bureš
Diskuze (25)
Hlava katolické církve se dlouhá léta spoléhá na papamobil se znaky Mercedesu. Nyní ale trojcípou hvězdu vymění za okřídlený šíp.

Papež František je proslavený svojí skromností a jednodušším životním stylem než mnozí jeho předchůdci. Vidět je to i na jeho automobilech, sice využívá slavný papamobil z dílny Mercedesu jako předchozí Svatí otcové, při jízdách po Římě ale klidně raději využívá Ford Focus než nějakou papežskou limuzínu. Františkova nenáročnost bude patrná i při jeho letošní návštěvě Irska, při níž ho bude vozit Škoda Rapid Spaceback!

Půjde přitom o takřka sériový automobil, s jen minimálními úpravami. Na přání dostal papežský Rapid speciální skla, která nejsou tónovaná, ale čirá, navíc s velkou pravděpodobností pancéřovaná. Nechybí ani držák na vatikánskou standardu nebo unikátní námořnickou modrou barvu, nejde však o lak, ale jen fólii. Uvnitř zase najdeme speciální loketní opěrku.

V papežské koloně se objeví celkem tři identické Rapidy, které se mají lišit jen svými registračními značkami, které mají speciální význam. Registrace 182-C-1979 má připomínat rok první návštěvy Irska oblíbeného papeže Jana Pavla II., zatímco 182-C-2018 je odkazem na letošní návštěvu Františka. Sám papež ale má primárně využívat Rapid s registrační značkou 182-D-9093. Číslo 9093 při otočení tvoří slovo pope, tedy anglický výraz pro papeže.

Škoda papežovi dodá trojici Rapidů jakožto oficiální partner letošního ročníku Světového setkání rodin, kterého se Jeho Svatost zúčastní. Po skončení akce zamíří k charitě vybrané arcibiskupem Diarmuidem Martinem tak, jak si přál sám papež. Doprovod hlavy katolické církve budou vozit další Škodovky, konkrétně bude hodnostářům k dispozici flotila Superbů, Karoqů a Octavií.

Papež František navštíví díky této akci Dublin poprvé od osmdesátých let, kdy tam byl ještě jako mladý kněz. Vedle návštěvy Světového setkání rodin v parku Phoenix papež František mimo jiné navštíví dublinský hrad, kde přednese projev, a katedrálu Svaté Marie.

David Bureš
Diskuze (25)
Avatar - palix
20. 8. 2018 15:44
Re: A co komfort svatého pozadí?
Že sa kňazí nemôžu ženiť nie je celkom presné...
Predstavme si, že som mladý chalan - rimokatolík. Chcem sa stať kňazom, ale aj sa oženiť. Nechcem sa zrieknuť ani jednej z možností. Čo spravím?
Prihlásim sa na greckokatolícky seminár, pred výsviackou sa ožením a nič sa nedeje ;).
Greckokatolíci patria tiež pod papeža. Všetko je s "kostolným" poriadkom a ja som "vyhral" :-)
PREČO neplatí celibát pre každého?

K papežovi a Rapidu... Páči sa mi skromnosť súčasného papeža. Dúfam, že ho budú následovať všetci jeho podriadení. Držím mu palce...
Avatar - palix
20. 8. 2018 15:38
Re: A co komfort svatého pozadí?
Minule som si len tak čisto zo zvedavosti nakonfiguroval Rapid, ktorý by sedel cca k Mazde 3 / 2,0 L / Challenge (2.výbava), ktorú vlastním. Automatická klíma, 81 kW motor... Cena - ako u Mazdy.
Ďakujem pekne - dva úplne rozdielne autá - perfektne vyzerajúca, viac ako dobre jazdiaca Mazda 3 a lowcost-ová Škoda Rapid. Dva neporovnateľné autá za porovnateľnú cenu.
Namiesto Mazdy si je možné dosadiť rôzne autá a Rapid bude vždy pôsobiť ako zlý vtip ku konkurencii.
Záver?
Výbava nespraví auto lepším. Pri kúpe auta je potrebné premýšľať, do akej ceny má ešte daný model význam, prípadne či sa nedá za tie peniaze kúpiť niečo lepšie, alebo OVEĽA lepšie.
20. 8. 2018 10:44
pancíř
čekal bych, že škodovka udělá nějaký pancíř pro papeže nebo to jako nemá v nabídce nebo to neumí? HLavně, že superby v tom nabízej....
20. 8. 2018 07:53
Re: To je zlý sen...
škoda :-)
Avatar - twistedTSD
19. 8. 2018 13:14
Re: papamobil
Nevím, proč tě to tak překvapuje. Papež má během návštěv běžně k dispozici auta jako 500L, Sportsvan, Focus a podobně.