Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Superb je podle Britů nejlepším autem na tahání karavanů

Aleš Dragoun
Diskuze (45)
Pryč jsou doby, kdy byly v Británii automobily s okřídleným šípem ve znaku terčem vtipů. Škodovky bodují i v různých anketách.

Které auto je nejlepší pro tahání přívěsů? Určitě to bude nějaký offroad, velké SUV, nebo rovnou zcivilizovaná dodávka. Omyl. Britský Caravan Club udělil cenu „Towcar Of The Year 2014“ Superbu Combi. Není to však poprvé. Největší model mladoboleslavské automobilky vyhrál celkově už před třemi lety.

Aktuálně se soutěže mohly zúčastnit všechny nové vozy, které umí táhnout přívěs nad 500 kg a prodávají se na Ostrovech. Není to nějaká čtenářská, či internetová anketa, odborníci z klubu auta skutečně testují. Porota je složena i z motoristických novinářů. Zkoušky na trati Milbrook Proving Ground v Bedfordshire se týkají pružné akcelerace ze 48 na 96 km/h (tedy 30 až 60 mph), brzdění, couvání, zastavování v kopci a celkové ovladatelnosti. Ročníku 2014 se zúčastnilo celkem 41 aut.

Superb Estate (jak se za kanálem La Manche kombíky tradičně nazývají) letos zvítězil i v dalších individuálních hodnoceních. Jednalo se o provedení 2,0 TDI CR/125 kW s dvouspojkovou převodovkou, pohonem všech kol a výbavou Elegance. Prvenství mu patřilo v kategorii All-Terrain pod 1800 kg hmotnosti a v cenové třídě od 25 do 31 tisíc liber (769-953 tisíc Kč). Jedná se pochopitelně už o modernizovaný model. Předseda klubu Grenville Chamberlain se vyjádřil v tom smyslu, že Superb byl dobrý, jak to jen šlo. Samotná střecha zvládne zatížení 100 kg, největší model Škody má navíc obrovský zavazadelník. „Vůbec nevnímáte, že táhnete přívěs,“ zněl konečný verdikt poroty. Letos poprvé se totiž nakládalo i na střechu, hlavně jízdní kola.

Dařilo se i nové Octavii, a to ve třídě od 16 do 20 tisíc liber (492-615.000 korun). Bodovala zde motorizace 1,2 TSI/77 kW coby liftback v místní specifikaci SE. I přes malý agregát pod kapotou si vedla zdatně, dobře byla hodnocena převodovka a samozřejmě obří kufr. Škodovka tak letos získala více vítězství než kterýkoli jiný výrobce. Ředitel Škoda UK Alastair Stewart řekl: „Jsme potěšeni, že jsme získali tato významná ocenění od Caravan Clubu. Vždy se snažíme vyhovět potřebám majitelů přívěsů a porozumět jejich specifickým požadavkům.“.

V dalších cenových kategoriích uspěly SsangYong Korando, Volkswagen Jetta, Jaguar XF jako naftový sedan i kombi Sportbrake a Range Rover. Ten vyhrál třídu čtyřkolek nad 1800 kg hmotnosti, ale zároveň také kategorii nejdražších vozů. Koneckonců, testované provedení SDV8 Autobiography rozhodně není zadarmo. Speciální cenu za stabilitu ve vysokých rychlostech, ochotu zastavit i rozjet se v kopci pak získala Dacia Duster, opět ve verzi s pohonem obou náprav. Vítězové byli vyhlášeni 25. září v budově Královského autoklubu (RAC) v Londýně.

skoda superb golf skoda superb golf

Aleš Dragoun
Diskuze (45)
27. 9. 2013 21:12
Re: No proste Skoda je najlepsie auto
Skoda Slov
27. 9. 2013 00:00
Re: No proste Skoda je najlepsie auto
Skoda Voyager... :-)
26. 9. 2013 23:58
Re: Caravan Club
Ale naopak,napisal to dobre,aj ked som to skorej myslel v ramci srandy,niečo na sposob "rejže klubu"
...a diky za toho obmedzeneho,rozsiril si mi prehlad ...nad dalsim "diskutujucim" :-)
Avatar - Ada je zase tady
26. 9. 2013 23:00
Re: něco jsem se natahal...
No, je vidět, že ty jsi asi v té době tahal spíš kačera na provázku... :-!
26. 9. 2013 22:11
Re: Caravan Club
Obmedzenemu nevysvetlis. Ak by tu anketu nevyhral superb, ale nieco korejske, mozno by tu pisal ine prispevky