Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovenská vláda navrhla zvýšení pokut pro silniční piráty

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
Zpřísnění pokut není v plánu pouze v Česku, ale také na Slovensku. Tamní vláda již schválila návrh na zvýšení finančních postihů za překročení rychlosti.

Silničním pirátům na Slovensku mají od příštího roku hrozit vyšší pokuty. Vláda totiž schválila návrh, podle kterého se zvýší finanční postihy za výrazné překročení maximální povolené rychlosti. Policejní hlídky po schválení předlohy ve sněmovně budou moci přímo na místě uložit provinilci za rychlou jízdu pokutu 800 eur (21.700 Kč) místo současných 650 eur. Ve správním řízení pak horní sankce za tento přestupek dosáhne 1000 eur, v současnosti to je 800 eur.

Nejvyšší pokuta bude tedy vyšší, než je průměrná mzda na Slovensku. Zmiňované zvýšení pokut za rychlou jízdu po schválení předlohy zákona postihne od příštího roku ty řidiče, kteří maximální povolenou rychlost překročí v obci o více než 50 kilometrů v hodině nebo o více než 60 kilometrů v hodině mimo obec. Silničním pirátům bude dál hrozit i odebrání řidičského průkazu, a to až na tři roky.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák si od zvýšení pokut slibuje omezení počtu silničních pirátů na silnicích. „Někdo nepochybně pochopí, že je levnější cestovat (z Bratislavy) do Košic letadlem než autem," řekl Kaliňák. Rychlá jízda na Slovensku patří mezi nejčastější příčiny tragických dopravních nehod.

Výraznější změny v ukládání pokut řidičům Slovensko prosadilo již před více než rokem. Horní hranice blokové pokuty za běžné přestupky, mezi které ale nepatří například výraznější překročení povolené rychlosti či jízda pod vlivem alkoholu a drog, tehdy klesla na 50 eur z dřívějších 60 eur.

S podobným návrhem nedávno přišlo také naše ministerstvo dopravy. Danu Ťokovi se zdají postihy za některé přestupky nevýchovné, a sazby by zvýšil klidně třikrát. Vše je zatím pouze ve fázi jednání, v krajních případech by ale mohly hrozit i pokuty ve výši 150.000 Kč.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (21)
27. 8. 2015 22:12
zírám, policajti jsou doma?
Chmm, 20 příspěvků a zatím žádný propagátor všespravedlivé policie, která dělá vše správně se tu nezjevil? Kde jste, pojďte hýkat že rychlost je špatná.. áááno?
27. 8. 2015 19:34
Re: Silniční pirát
:yes:
Avatar - _Karel_
27. 8. 2015 18:52
Re: cz = sk
Kéž mu krnda zlomí vaz a všem otevře oči.
Avatar - Hammunasakra
27. 8. 2015 18:32
Re: cz = sk
Komu ne
27. 8. 2015 18:31
Re: Silniční pirát
"obhajovani vetsi vydojnosti ovcanu statnim aparatem pouziva demagogie typu "vysoka rychlost je jednou z nejhlavnejsich pricin nehodovosti". Bezne se totiz rika "neprimerena" rychlost a ta je ve spouste pripadu onou pricinou, i kdyz je v ramci povolenych limitu."

Přesně tak :yes: