Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart slaví 20 let od prvního modelu. Forease vzdává hold dřívějším konceptům

David Bureš
Diskuze (2)
Německý specialista na miniauta před 20 lety začal prodávat svůj první model. Důležité výročí letos musel oslavit.

Zatímco Mercedesu se v posledních letech nadmíru daří, jeho značce Smart zaměřené na miniauta už méně – zatím se neprosadila tak, jak Daimler doufal. Přesto je jednou z těch mála značek, co bude vystavovat na nadcházejícím autosalonu v Paříži, kde tolik výrobců bude chybět. Připomene tam, že je na trhu již kulatých 20 let.

Připomínat to bude konceptem Smart Forease, který svým charakterem odkáže na dřívější koncepty značky, konkrétně Crossblade z roku 2001 a Forspeed z roku 2011. Jeho karoserie tak jako u nich bude opravdu minimalistická, interiér bude otevřen okolí díky chybějící střeše nebo krátkému čelnímu oknu. To podle firmy vyzdvihne původní motto Smartu, „maximálně redukovat.“

„Smart Forease je důkaz, že Smart přemýšlí nekonvenčně. Jeho design je redukovaný a ryzí. Forease je prohlášení o městském a individuálním stylu. Má styl města a demonstruje opravdový svobodný duch,“ říká o konceptu designér Gorden Wagener.

Značka se do budoucna chce zaměřit výhradně na elektřinou poháněné automobily, k čemuž už pomalu míří. Už dnes v Severní Americe nebo Norsku prodává výhradně auta s elektrickým pohonem, využívající energii z baterií, od roku 2020 chce výhradně takové vozy nabízet v celé Evropě a později i po celém světě.

I z toho důvodu je Forease elektromobilem. Využívá základ v sériovém Smartu EQ Cabrio, díky čemuž je pojízdný.

David Bureš
Diskuze (2)
5. 10. 2018 18:05
Nevím no
Nevím no, mě se to teda vůbec nelíbí, ale každý má svůj vkus.
30. 9. 2018 11:48
Fuj
To je prostě neskutečně ošklivé ! >:D