Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SsangYong e-XIV: Hybrid se solárními panely

Jakub Kraus
Diskuze (6)
SsangYong ukázal již třetí koncept XIV, tentokrát s hybridním ústrojím a pozměněným jménem na e XIV.

Korejská automobilka se vzpamatovává z krize a vypadá to, že se jí daří. Další koncept crossoveru se tentokrát jmenuje e-XIV, což znamená electric-eXciting user-Interface Vehicle, tedy "elektrické vozidlo se vzrušujícím uživatelským rozhraním" a oproti předchozím dvěma XIV se sice vzhledově moc neliší, ale technika je zcela jiná. Na střeše je dvanáct solárních panelů pro napájení palubních systémů a pod kapotou se skrývá pohonné ústrojí typu elektromobil s prodlouženým dojezdem.

V případě SsangYongu to znamená synchronní elektromotor o výkonu 80 kW, který je zásobován energií z lithium-iontových baterií s kapacitou 16 kWh. Elektrický dojezd by se měl pohybovat okolo 80 km a nabíjení by vám mělo zabrat 4 hodiny. A co ten prodloužený dojezd?

Pokud vybijete baterie je v záloze dvouválcový benzinový motor s objemem 1 litr, který je spojený s generátorem o výkonu 20 kW. Tímto se dojezd zvýší o 600 km. Na ukazateli průměrné spotřeby v e- XIV by se mělo často zobrazovat číslo 1,9 l/100 km, čemuž odpovídají emise 45 g/km.

Že by SsangYong opravdu vstával z popela? Zatím buďme realisté. Automobilka totiž možné spuštění výroby zatím nekomentuje.

Jakub Kraus
Diskuze (6)
27. 9. 2012 19:44
Re: redakci
:*) děkujeme
Avatar - twistedTSD
27. 9. 2012 17:30
redakci
Není to spíš SsangYong než SsangYoung?
27. 9. 2012 09:16
Re: Evropský autosalon...
:yes:
27. 9. 2012 09:16
Epidemie
po Saabu tu mame dalsi firmu, kde se management domniva ze staci hodit na trh kdejakou eko zelenou pitomost a obchodni uspech je zarucen.
Anebo se jim o obchodni uspech ani nejedna, jen o neplacenou pozitivni publicitu ?
Tak mi to pripada, ze dneska staci udelat klidne "serii" 100 hybridu a druhy den je na svete deset tisic oslavnych clanku ve vsech svetovych mediich.
Nebo staci do sveta pustit pouze jeden koncept nebo dokonce jen zminku ze se chysta koncept a k tomu vymyslet nejake parametry vycucane z prstu, idealne kombinovanou spotrebu 0.000001 l na sto km, zrychleni nula na sto pod 4 sekundy a dojezd 800km s dobou dobiti 15 minut.

Uz se zacinaji tyhle koncepty trosicku opakovat a v realu nejezdi ani jeden.
Cim to asi bude .

Vypovidajici hodnota tohoto clanku = nula. A moc by me zajimalo, kdo je na tyhle zvasty jeste zvedavej..
>:D
Avatar - 3_diamanty
27. 9. 2012 09:13
Re: Evropský autosalon...
>:D

neboj dockas sa.... nemoze byt vsetko hned :yes:

dnes tu mame korejcov , zajtra mozno taliani, potom frantici.... postupne