Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Štajf v roce 2018: Starty ve dvou šampionátech

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Jedna z nejnáročnějších sezón ve dvacetileté závodní kariéře čeká pražského jezdce Vojtěcha Štajfa. Pojede sedmidílný seriál mistrovství České republiky a k tomu přidá starty v atraktivním prostředí zemí Blízkého východu (FIA MERC).

První automobilovou soutěží bude 37. KOWAX Valašská Rally ValMez 2018 a účast v MERC začíná na dubnové Rally Jordan. Tým vsadí opět na dva špičkově připravené soutěžní vozy Škoda Fabia R5.

O účasti v kompletním šampionátu FIA Middle East Rallye Championship (MERC) rozhodlo vedení Racing 21 – Klokočka Škoda Teamu po loňských pozitivních výsledcích ze závodů Shiraz Rally (Irán), Al Dhaid Rally a Fujairah Rally (oboje Spojené arabské emiráty). FIA MERC se jede v Jordánsku, na Kypru, v Libanonu, Íránu, Kuvajtu a také v Kataru.

„Český šampionát v rallye je pro mne srdcová záležitost, už kvůli tisícům nadšenců do motorsportu, kteří nás podporují na sociálních sítích i na tratích závodů. Stejně tak se mi ale nesmírně líbila trochu odlišná atmosféra na Blízkém východě i v Emirátech. Navíc jsem měl možnost potkat se na rychlostních zkouškách s jezdci, jakým je třeba katarský matador soutěže Dakar Nasser Al-Attiyah. Bylo nesmírně motivující soupeřit s ním o vteřiny, a dokonce ho na několika rychlostních zkouškách porazit. Tehdy se začala rodit myšlenka vrátit se na soutěže Blízkého východu ve větší míře. Na tohle náročné dobrodružství v roce 2018 se s Markétou a celým týmem nesmírně těšíme,“ vysvětlil účast v obou šampionátech Vojtěch Štajf.

Rok 2018 bude rovněž první kompletní sezónou v barvách týmu Racing 21 pro navigátorku Markétu Skácelovou. „Jsem nesmírně ráda, že jsem v polovině loňského roku dostala příležitost usednout do závodního vozu po boku Vojty a pravdou je, že jsme si na sebe chvíli zvykali. Ovšem právě soutěže v exotických zemích, jakými byl Írán a Emiráty mně nesmírně pomohly v získávání zkušeností nejen v roli spolujezdkyně, ale i v chodu týmu. Tenhle rok je pro mne velkou výzvou a zároveň splněným přáním,“ potvrdila letošní motivaci Markéta Skácelová.

Účast v obou šampionátech však představuje pro Racing 21 – Klokočka Škoda Team obrovskou výzvu v oblasti logistiky a přípravy závodní techniky na jednotlivé soutěže. „V roce 2018 vsadíme opět na špičkovou kvalitu našich soutěžních vozů Škoda Fabia R5. Logistika týmu vyžaduje v letošním roce využívání a přípravu obou vozů téměř současně, a proto zatím nemáme kapacitu na případný pronájem jednoho z vozů,“ potvrdil záměr týmu Vojtěch Štajf a dodal: „Navíc jedno auto bude nastaveno na šotolinový povrch pro soutěže na Blízkém východě.“

K cílům týmu v sezóně 2018 se vyjádřil také jeho spolumajitel Karel Janeček: „Po loňské sezóně jsme s Vojtou celou situaci podrobně analyzovali. A zvažovali několik variant. Nakonec jsme se rozhodli pro poměrně náročnou cestu v podobě startů na domácích i zahraničních soutěžích. Myslím, že je zcela přirozené očekávat posun letošních cílů směrem nahoru. V konkrétní podobě to představuje umístění v první pětce českého šampionátu a boj o nejvyšší příčky v seriálu FIA MERC. Věřím, že celý tým udělá vše pro naplnění těchto cílů v rámci společného projektu Racing 21.“

Racing 21 – Klokočka Škoda Teamu má za sebou první předsezónní testy nedaleko Mladé Boleslavi s pozitivními dojmy. „Do auta jsem usedl po delší době a byl jsem velmi spokojen s úpravami v nastavení podvozku naší Fabie R5, které jsme provedli během zimní přestávky, chtěl bych za to svým technikům poděkovat. Nyní ale přichází chvíle na pečlivou přípravu našich soutěžních vozů pro účast v obou šampionátech,“ zhodnotil první letošní usednutí za volant Fabie R5 jezdec Vojtěch Štajf, který náročnému programu v sezóně 2018 přizpůsobil rovněž fyzickou přípravu v zimním období.

První letošní „ostrou“ soutěží Racing 21 – Klokočka Škoda teamu bude 37. KOWAX Valašská Rally ValMez 2018, která proběhne ve dnech 23.-25. března v okolí Valašského Meziříčí. V seriálu FIA MERC 2018 nastoupí posádka Štajf – Skácelová s vozem Škoda Fabia R5 v rámci úvodního podniku Jordan Rally na území Jordánska v termínu 26. – 28. dubna 2018.

Náročný program v sezóně 2018 si vyžádal také posílení zázemí týmu a některých činností. Pro zlepšení logistiky a prostředí pro práci mechaniků během soutěží pořídil tým nový servisní vůz s odpovídajícím technickým vybavením. Změnou prošla také pozice týmového PR manažera. „V letošním roce jsme uzavřeli smlouvu s agenturou VIZUS Communication Tomáše Vaňka, která bude připravovat kompletní mediální servis pro náš tým. S Tomášem nás pojí dlouholeté přátelství. Jsem moc rád, že využijeme jeho odborné zkušenosti z nedávného, více jak patnáctiletého působení na pozici tiskového mluvčího u přední světové automobilky,“ potvrdil zajímavou personální změnu Vojtěch Štajf.

Věrní fanoušci Racing 21 – Klokočka Škoda teamu častokrát ocenili, kromě jezdeckých výkonů posádky na trati, vždy také smysl pro pobavení a nadsázku ve spojení týmu s motorsportem. V minulosti vznikla řada unikátních zábavných videí k přípravě týmu na každou soutěž v rallye a rekordní sledovanosti dosáhl také videoklip, ve kterém sehrálo hlavní roli duo Štajf – Čtvrtníček při koupi vozu Škoda Fabia R5. Také v letošním roce připravil video tým Racing 21 pod taktovkou scenáristy a herce Petra Čtvrtníčka video, které připomene s nadsázkou jednu významnou událost z veřejného života v roce 2017. Na jeho výrobě, která byla proti loňsku mnohem náročnější, se podílel více jak padesáti členný štáb. Video je dostupné na YouTube kanálu Racing.

Jako doplňkové aktivity ke svému náročnému programu přidá Racing 21 – Klokočka Škoda Team také účast na červnové automobilové slavnosti Legendy a start na tradičním prosincovém Pražském rallysprintu.

VOJTĚCH ŠTAJF
Datum narození9.3. 1974
BydlištěPraha
Stavženatý, 3 dcery
Zálibymotorsport, golf, lyžování, cestování, motocykly
První startRallye Šumava 1995 (spolujezdec), Pražský rallysprint 1998 (jezdec)
Největší úspěchyVicemistr FIA European Rallye Trophy 2017
druhý vicemistr MČR v rallye 2016
Vicemistr Evropy ERC-2 2015
druhý vicemistr European Rallye Trophy 2014
mezinárodní mistr ČR v produkčních vozech 2013
absolutní vicemistr ČR 2006
Vystudoval obory žurnalistika a mezinárodní teritoriální studia na FSV UK. Je motoristickým novinářem.

MARKÉTA SKÁCELOVÁ
Datum narození20. 11. 1990
BydlištěZlín
Stavsvobodná
Pracuje v oblasti zaměřující se na psychologicko-právní činnost a projektové řízení spojené s automobilovým průmyslem
Zálibysport, cestování, dobré jídlo, četba
První start2014
Největší úspěchyVicemistryně FIA European Rallye Trophy 2017
2. místo v Shiraz Rallye 2017
3.místo v Rali Casinos do Algarve 2017

Michal Štěpanovský
Diskuze (1)
Avatar - Beefcake
19. 3. 2018 15:32
R5
Robia si * s cigaretou, ale nebola to uplne zabava pozerat, ako im zhorela za par minut R5 do tla pocas zavodu...
Rally tu i tak nikoho tusim nezaujima :-)