Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stát chce zlevnit ekologická auta, podpoří je dotacemi. Už příští rok?

David Bureš
Diskuze (43)
Na pořízení auta s ekologickým pohonem by čeští zákazníci mohli dostat státní příspěvek až ve výši 80.000 korun.

Hybridům nebo elektroautům se na českém trhu zatím příliš nedaří, a to především kvůli jejich vyšší ceně. Na rozdíl od mnohých států nejsou vozy na alternativní pohon nijak zvýhodňovány. Ministři průmyslu a životního prostředí to však chtějí změnit. Státní podpora na ekologická auta by mohla platit už od poloviny příštího roku.

Na konkrétních podmínkách státního příspěvku se ministři Jan Mládek a Richard Brabec teprve musí dohodnout. Opustili však myšlenku, že by všechna auta na alternativní pohon byla zvýhodněna stejnou částkou. Nově mají být elektroauta zvýhodněna vyšší částkou než třeba vozy na stlačený zemní plyn (CNG).

„Zemní plyn není obnovitelný zdroj, je jen relativně nízkoemisní. Chtěl bych urychlit hlavně rozvoj elektromobility, jemuž dnes brání psychologické, a ještě víc finanční bariéry. Musí to být cenově zajímavé, aby to nebyla jen snobská záležitost,“ vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Odlišná výše dotací má pokrýt rozdílnou cenu jednotlivých pohonů. Zatímco vozy na CNG jsou zhruba o 40.000 korun dražší než vozy s klasickým pohonem, elektromobily se prodávají o 200.000 až 300.000 korun dráže než auta s konvenčním spalovacím motorem.

Konkrétní výši dotací zatím Brabec nechce sdělit. Ministerstvo nejprve chce vyhodnotit dříve zadaný výzkum, který měl zjistit, jaké podmínky by české zákazníky motivovaly ke koupi auta s alternativním pohonem. Z něj zatím vyplynulo, že k nákupu elektroauta by 12 % zákazníků přiměla dotace ve výši 100.000 korun.

Ministerstvu se však nejlépe líbí představa, že by na elektromobily byly poskytnuty dotace ve výši 80.000 korun. Podobný model funguje ve Španělsku, kde se na elektrovozy dává dotace 3.000 eur. Třeba ve Francii jsou ale nabízeny dotace až ve výši 7.000 eur (cca 190.000,-). Finanční prostředky na dotace chce stát čerpat z poplatků za převod neekologických starších aut, jenž funguje od roku 2009.

Nárok na finanční podporu budou mít podle současných plánů nejen domácnosti, ale také malé firmy do 50 zaměstnanců. Ty by však mohly kupovat pouze vozy na CNG.

Dotace se má vztahovat na osobní automobily a lehké užitkové vozy do 3,5 tuny, podmínkou bude ekologická likvidace starého auta, splňujícího pouze normu Euro 0 až Euro 3 (včetně). Ministerstvo chce také omezit maximální cenu pořízeného vozu za pomoci dotace. To z finanční podpory vyloučí luxusní elektromobily typu Tesla Model S nebo hybridy jako Range Rover.

Český trh: Nabídka aut na alternativní pohon
HybridyElektroautaVozy na CNGVozy na LPG
Audi A3BMW i3Audi A3Dacia Dokker
BMW i3Kia SoulFiat DobloDacia Duster
BMW i8Mercedes-Benz BFiat FiorinoDacia Lodgy
Ford MondeoNissan LeafFiat PandaDacia Logan
Lexus CTNissan NV200Fiat QuboDacia Sandero
Lexus GSTesla Model SMercedes-Benz BFiat 500L
Lexus ISVolkswagen e-GolfMercedes-Benz EFiat Panda
Lexus LSVolkswagen e-Up!Opel ComboFiat Punto
Lexus NX Opel ZafiraHyundai i10
Lexus RX Seat LeonKia Picanto
Mercedes-Benz C Seat MiiOpel Astra
Mercedes-Benz S Škoda CitigoOpel Corsa
Mitsubishi Outlander Škoda OctaviaOpel Insignia
Porsche Cayenne Volkswagen CaddyOpel Meriva
Range Rover Volkswagen GolfOpel Mokka
Range Rover Sport Volkswagen Up!Opel Zafira
Toyota Auris  Volkswagen Caddy
Toyota Prius   
Toyota Prius+   
Toyota Yaris   
Volvo V60   

David Bureš
Diskuze (43)
2. 8. 2017 10:05
Re: chyba
A co taková C3 [odkaz]
30. 10. 2015 14:03
Re: Tohle je komoušov
Máš naprostou pravdu, že ze státního se platí spousta pitomostí a samozřejmě spousta projektů slouží jenom k tomu, aby se pomocí nich peníze přelily do "potřebných " kapes ...
30. 10. 2015 08:05
Re: Tohle je komoušov
No ale já bych tak kritický byl. Na důležitý věci prachy nejsou, ale pak se z naši daní budou vydávat miliardy na to, aby si někdo mohl koupit nový auto. Že jsou některý modely viz třeba tebou zmiňovaný Citigo CNG předražený je věc druhá.
30. 10. 2015 07:31
Re: chyba
A vtabulce elektromobilu chybi Peugeot Ion / Citroen C-zero.
No, par chybek se holt vloudit musi, jsme na ACZ, ne?
Avatar - pelikoš
29. 10. 2015 22:19
chyba
v tabulce hybridů chybí infiniti Q50