Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Statistika: Co všechno zvládají Američané za volantem? Šťourají se v nose, lakují si nehty...

Michal Fokt
Diskuze (7)
Američtí řidiči vyvádí za volantem opravdu zajímavé věci. Zpytujte ale svědomí, jestli jste na tom vůbec lépe...

Na webu roadloans se objevila opravdu zajímavá statistika návyků, zlozvyků a vůbec chování amerických řidičů za volantem. Nedělám si iluze, že by to u nás bylo o moc jiném, natož pak lepší. Až si to přečte někdo z ministerstva dopravy, tak mu ťokne...

Ptáte se, co kromě řízení dělají řidiči za volantem? V 66 % případů se občas šťourají v nose, 60 % si čte něco na mobilu či tabletu, 54 % textuje, 52 % jí, 43 % se obléká nebo svléká, 43 % se líbá, 35 % čistí palubní desku nebo okno, 24,5 % si mačká uhry, 24 % si češe vlasy, 20 % se maluje nebo parfémuje a stejné procento řidičů se dívá na video. Pro 18 % řidičů je normální pořizovat selfie, 8 % nezřídka zvrací, 7 % si čistí zuby nebo močí, 6 % čte noviny nebo knihu, mění si sedadlo se spolujezdcem nebo si stříhá nehty. V pěti procentech případů zvládají i aplikaci řasenky, ve 3 % holení a ve 2 % lakování nehtů - a to i na nohou.

Dále 34 % respondentů přiznalo, že řídilo ještě před absolvováním kurzu, 28 % šoférovalo nepojištěno, čtvrtina usnula za volantem, 17 % vezlo stopaře nebo řídilo cizí vůz bez dovolení, 14 % řídilo s neplatným nebo zadrženým řidičákem a 2 % se úmyslně pokoušela sjet ze silnice.

A jak často myslíte, že američtí řidiči textují při jízdě? Denně 8 % z nich, jednou týdně 13 %, jednou měsíčně 8 % a výjimečně 20 %. Ovšem pozor - 51 % tvrdí, že nikdy! Ti, kteří přiznali smskování jednou týdně, byli dotázání, jakým autem jezdí. Ve 28 % případů to byl sportovní vůz, ve 22 % hybrid, v 21 % SUV nebo crossover, v 21 % kompakt nebo malé auto, ve 20 % vůz střední velikosti, v 17 % luxusní auto nebo minivan. Tito "textaři" řídí nejčastěji černé auto (24 %), stříbrné nebo bílé (21 %), červené, žluté, modré nebo oranžové (19 %), béžové (16 %) a zelené (12 %). Tohle někoho opravdu zajímá? Přínosnější informací určitě je, že jednou měsíčně pošle textovku 32 % mužů a 26 % žen, nikdy žádnou v USA neposlalo 54 % žen a 46 % mužů.

I přes tohle všechno ovšem 97 % řidičů tvrdí, že řídí opatrně. Současně si však jen 29 % myslí, že většina Američanů řídí bezpečně. Čím to asi bude...

Ukazuje se však, že Američané jsou velmi etičtí, respektive by takoví chtěli být. V případě poškození cizího auta na parkovišti by v 73 % případů nechali lístek s kontaktem. Jen 19 % by ujelo a 8 % by se omluvilo - bez udání kontaktu. V případě sražení a zranění zvířete by analogicky 72 % vyhledalo veterinu, 16 % by jej odklidilo z cesty a 13 % by odjelo.

Amíci ovšem nejsou z oceli, také zpytují své svědomí a některých zlozvyků by se chtěli zbavit:

  • 75 % chce přestat nadávat v autě v přítomnosti dětí
  • 62 % lituje toho, že poškodilo cizí vůz a odjelo
  • 56 % mrzí, že někomu objelo auto klíčem
  • 51 % už nechce za volantem nadávat v přítomnosti starších příbuzných
  • 51 % už nechce jezdit do křižovatky na červenou
  • 46 % mrzí blikání dálkovými na protijedoucí auta a obsazení parkovacího místa, na které čeká někdo jiný
  • 44 % zpytuje svědomí kvůli honičce s jiným autem za účelem jeho zastavení a fyzické konfrontace a kvůli jízdě v odstavném pruhu při stání v kolonách
  • 42 % chce přestat zrychlovat, aby se před něj nedostalo blikající auto z vedlejšího pruhu
  • 41% chce skončit s "lepením" na nárazník pomalejšího vozu
  • 36 % by už nerado troubilo na pomalejší auta nebo zrychlovalo, aby je nemohlo předjet rychlejší auto
  • 34 % lituje "ťukání do brzd" autu za sebou, které se drží moc blízko

Michal Fokt
Diskuze (7)
Avatar - Bazalt
26. 12. 2016 10:15
Co vše se dá stihnout
Člověk čumí co vše se dá stihnout během řízení. Vidíme to každý den, hlavně mobily. v jedné věci se ale Američanů musím zastat, i když nesouhlasím s rozptylováním během řízení. Průměrný český člověk nemá ponětí kolik se dá poměrně bezpečně stíhat věcí když nemusíte řadit. Až na pár vyjímek mají všechny auta v US ten hrozný, hnusný , poruchový automat, který by nikdo nikdy nechtěl protože se pořád rozbíjí, žere, cuká, a správný řidič to přeci nepotřebuje protože je dokonalý a umí řadit. :-)
Avatar - Lonestarstate
25. 12. 2016 19:36
Re: foto kabiny?
Trefil jsi se.
Avatar - Hittman
25. 12. 2016 00:00
Díky
Bohužel, že můžu mít vlastního krapa. Až bude sdílení aut plných holubů a chrchlu, budu toho ušetřen ;-)
24. 12. 2016 17:14
Re: a co auto.cz?
at jich napisou klidne deset tisic ale at si je strcej do kadaku >:-[] >:-[]
24. 12. 2016 16:57
Re: a co auto.cz?
At si jich klidně napíšou 10 tisíc, ale pouze v případě, že jim zbyde čas i na ostatní :-!