Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takata prý v pondělí požádá o bankrotovou ochranu před věřiteli

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Japonský dodavatel autodílů Takata v pondělí požádá o bankrotovou ochranu před věřiteli. Uvedly to zdroje agentury Reuters obeznámené se situací.

Firma se potýká s rozsáhlými náklady, které souvisejí s problematickými nafukovači jejích airbagů.

Podle jednoho ze zdrojů bude Takata po podání žádosti o bankrotovou ochranu usilovat o získání překlenovacího úvěru od bankovní divize společnosti Mitsui Financial Group. Mluvčí společnosti Takata nicméně uvedl, že žádné rozhodnutí ohledně podání žádosti či financování zatím nepadlo.

Nafukovače Takata mohou při aktivaci airbagu vymrštit do vozu části kovu. Jsou spojovány s nejméně 16 úmrtími po celém světě a výrobci aut kvůli nim už museli svolat do servisů desítky milionů vozů. Odborníci z odvětví náklady na svolávání odhadují na deset miliard dolarů (zhruba 235 miliard Kč).

Takata prodělala v uplynulém finančním roce do konce března 79,6 miliardy jenů (zhruba 17 miliard Kč) a vykázala už třetí celoroční ztrátu za sebou. Firma v rámci lednové dohody s americkým ministerstvem spravedlnosti přiznala, že zakrývala důkazy o rizicích spojených s jejími nafukovači. Souhlasila, že za ukončení trestního stíhání ve Spojených státech zaplatí celkově miliardu dolarů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
22. 6. 2017 17:54
Za tu stejnojmennou..
písničku.. si nic jiného nezasloužili .)