Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tata eMO: Levný elektro-Tata

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
V rámci Michelin Design Challenge se na autosalonu v Detroitu představila studie malého městského elektromobilu indické značky.

Tata eMO je dílem Tata Technologies a jejím cílem je představit schopnosti této divize založené v roce 1989. Hlavní sídlo Tata Technologies je umístěno v Singapuru a doplňují jej regionální pracoviště v Indii, Velké Británii a USA.

Studie eMO vznikla v kanceláři v Michiganu. Malý městský elektromobil má na minimálním půdorysu nabídnout dostatečně prostorný a komfortní interiér pro čtveřici dospělých cestujících. Pohodlný přístup na přední i zadní sedadla mají zajistit proti sobě otevírané dveře a absence B-sloupku.

V minimalisticky pojatém interiéru jsou všechny ovládací prvky včetně multifunkčního dotykového displeje umístěny na středové konzole. Palubní deska, obložení dveří a některé další části prostoru pro cestující jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů.

Vzhledem k absenci zavazadlového prostoru nabízí eMO pro převoz zavazadel náhradní řešení. V případě, že nejsou obsazena zadní sedadla, překlopí se jejích sedáky do svislé polohy a uvolní tak prostor za předními sedadly pro převoz zavazadel.

K pohonu slouží kapalinou chlazený elektromotor s výkonem 18,4 kW, která roztáčí přední kola. Elektrická energie je uložena ve vzduchem chlazených bateriích. Dojezd na jedno nabítí se má pohybovat okolo 160 km a elektromobil má dosahovat nejvyšší rychlosti 105 km/h.

Tata eMO vznikla především jako plně funkční poutač divize Tata Technologies a indická automobilka neplánuje jeho sériovou výrobu, ale i přesto uvádí, že cena vozu pro zákazníka bez jakýchkoliv státních dotací nebo zvýhodnění by se mohla pohybovat okolo 20.000 amerických dolarů (zhruba 405.000,- Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - beibej
12. 1. 2012 22:14
PIXEL byl o moc hezčí
[odkaz]
Avatar - King
12. 1. 2012 12:10
Tata
Nevím, jak do techniky, ale designérské invenci tatáci moc nedali [odkaz] :-O