Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra 815/7 ve službách pyrotechniků

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Novou Tatru 815/7 s nejvyšší balistickou ochranou mají nyní k dispozici pyrotechnici, kteří pracují v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku.

Policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý předal 14. ledna letošního roku v areálu muničních skladů ve Vrběticích policejním pyrotechnikům čtyřnápravové nákladní vozidlo Tatra 815/7.

Nákladní automobil v policejních barvách je určen pro přepravu nebezpečného materiálu v režimu ADR. Pro toto využití je vozidlo vybaveno odpovídající balistickou ochranou a jeho kabina má ochránit posádku i v případě výbuchu munice převážené v nákladovém prostoru.

Tatra je mimo jiné vybavena systémem autonomního zajištění nakládky a výkladky nebezpečného materiálu za využití manipulační hydraulické ruky. Ta má rameno dlouhé 14 metrů a unese náklad o hmotnosti více než jedna tuna.

Součástí výbavy vozidla je dále hákový nakladač kontejnerů, dva speciálně upravené kontejnery, kamerový systém a k zajímavostem tohoto stroje patří absence omezovače rychlosti.

Slavnostního předání včetně symbolického křtu se kromě policejního prezidenta zúčastnil také ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR plk. Michal Dlouhý, ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje plk. Jaromír Tkadleček a hlavní pyrotechnik a vedoucí odboru nástražných výbušných systémů Pyrotechnické služby Policie ČR plk. Jiří Lačňák.

Čtyřnápravová Tatra 815/7 byla pořízena v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti Policie ČR při řešení mimořádných událostí“, který je financován fondů Evropské unie, Integrovaného operačního programu. Celková plánovaná částka projektu přesahuje jednu miliardu korun. Cena tohoto speciálního vozidla včetně příslušenství je 11,5 milionů korun.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)