Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model S: Nejprodávanější zářijový vůz v Norsku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (129)
Elektromobil Model S od americké automobilky Tesla se stal minulý měsíc nejprodávanějším vozem v Norsku. Až za ním skončil klasický Volkswagen Golf.

Zájem o elektromobil Model S je podle prodejců tak velký, že řidiči jsou ochotni si výrazně připlatit i za koupi ojetiny, aby na nový nemuseli čekat třeba pět měsíců. Model S se přitom začal v Evropě prodávat teprve v srpnu.

V Norsku, které má zhruba pět milionů obyvatel, se minulý měsíc prodalo 12.168 nových vozů, z toho 616 byly elektromobily Tesla. Podíl automobilky na trhu tak činil 5,1 procenta. Druhý Golf s klasickým benzinovým nebo naftovým motorem měl podíl 4,6 %.

"Je zde obrovská poptávka po voze Tesla a nezdá se, že by měla skončit. Máme teď na seznamu čekatelů mnoho zákazníků," prohlásil ředitel autosalonu Tesly v druhém největším norském městě Bergenu Joar Tenfjord. Podle některých obchodníků jsou zájemci ochotni si za ojetý vůz připlatit až 20.0000 dolarů, tedy v přepočtu nějakých 375.000 Kč.

Elektromobily jsou v Norsku velmi oblíbené díky štědrým dotacím a dalším výhodám. Jejich majitelé mají parkování zdarma, vláda jim zřizuje dobíjecí stanice, mohou používat expresní pruhy na dálnicích a neplatí ani mýtné.

Nový elektromobil Tesla S stojí v Norsku, kde jsou automobily všeobecně drahé, 110.000 až 117.000 dolarů, tedy nějakých 2,1 až 2,2 milionu korun. V USA je jeho cena 70.000 USD, což v přepočtu činí 1,3 milionu korun. Nedočkavci jsou podle Tenfjorda ochotni zaplatit za starší vůz až 130.000 USD tedy 2,4 milionu korun.

Řidiči si připlácejí za vůz tak velkou částku, protože očekávají, že ušetří na dalších výhodách. Cena je navíc stále příznivější ve srovnání s jinými modely. Automobil stejných parametrů se spalovacím motorem by v Norsku stál až 330.000 dolarů, protože vláda uvalila na vozy s velkým spalovacím motorem vysoké daně, poznamenal Anders Langset, který si koupil starší Model S s přirážkou.

Například BMW 5 se v Norsku nyní prodává o něco levněji než Tesla S, má však méně výkonný spalovací motor. Cena automobilů se spalovacím motorem a stejným výkonem začíná na 200.000 USD. Některé automobilky proto v Norsku prodávají vozy se slabším motorem než ve zbytku Evropy, aby byly cenově dostupné.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (129)
Avatar - dolfi
15. 2. 2014 21:23
BREIVIKŮV...
... SYNDROM? >:-[]
4. 11. 2013 01:20
Re: jde jen o ekologii?
jede to, je to hezký, nesmrdí to, neřvalo by to ráno pod barákem, nic se do toho neleje, podle nákejch rekla to ujede až 400 km.. ňáký eletkrický zásuvky po světě i u nás taky sou...... mno kdyby to nebylo tak drahý tak si to koupim ... btw co se dělá s vyjetym olejem ?? já vyprodukuju cca10litrů za rok :-(
4. 11. 2013 01:03
Re: Pokud nebude...
ehm a jak se podle tebe bude vzrábět vodík .....že by elektrolysou >:D >:D >:D >:D
Avatar - Berenika ANTIDIESEL
14. 10. 2013 13:10
Re: sever.
HELE a TODLE UŽ STE VIDĚLI? [odkaz] ;-) :-) >:D >:-[]
12. 10. 2013 19:31
Re: sever.
Vcera vysiel clanok o situacii v Brne:
[odkaz]

citujem:
"Největším znečišťovatelem ovzduší v Brně je podle Centra pro životní prostředí a zdraví doprava. „Jedoucí auta vypouštějí oxid dusičitý. Je to dráždivý plyn, který je také součástí smogu."

"Právě prachové částice jsou složkou smogu, která nejvíce škodí zdraví. „Prach dráždí dýchací cesty a způsobuje potíže s dýchaním."

Zaujimave, ze prave tieto latky vypusta diesel, ktoreho je u nas na 70%, ak spocitame osobne a nakladne auta.