Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Alfa Romeo MiTo 1,4 T MultiAir TCT – Knockin´ on heaven´s door

Michal Fokt
Diskuze (150)
Dvouspojková převodovka Alfy Romeo je dobrá. Skoro tak dobrá jako ty nejlepší…

Alfu MiTo už z dřívějších testů dobře známe. Jak jsme se mohli přesvědčit docela nedávno v testu modelu Giulietta Quadrifoglio Verde, tenhle rtuťovitý malý hatchback je v současnosti už jediným autem v nabídce milánské značky, jenž nade vše upřednostňuje radost z jízdy.

Jeho paletu verzí nedávno doplnila varianta s dvouspojkovou převodovkou TCT, která je k dispozici výhradně s 99kW přeplňovanou čtrnáctistovkou. Naším úkolem je teď zjistit, pro koho tato verze je a co dokáže nabídnout.

alfaromeo testy malevozy alfaromeo testy malevozy

Stále na okraji zájmu

Provoz v evropských městech houstne stále více, jenže patrně to s ním ještě není tak zlé, aby zde rapidně stoupl podíl malých aut s automaty. Jejich pořízení je sice na daný segment dost drahé, ale zase bude řidiči odměnou komfort v podobě potřeby neustálého „spojkování“ a změny rychlostí.

I přes malý zájem trhu má nějaký ten automat nebo poloautomat v nabídce téměř každý výrobce malých aut a Alfa Romeo není výjimkou. Ba co víc, tato italská značka se sportovními geny tímto naskočila do rozjetého vlaku se současným módním hitem – dvouspojkovými převodovkami. A bez zaváhání zvolila jejich efektivnější „suchou“ variantu.

Automat TCT vlastní konstrukce má „jen“ šest stupňů, takže se Italové neúčastní honu na počet kvaltů a buďme upřímní – šest stupňů naprosto postačuje, tím spíš u silného přeplňovaného motoru. V souvislosti s novou převodovkou však vyvstává jiná, palčivější otázka – bude opravdu povedený? Současný boom měl být vstupem do úplně nového světa automatů, realita je ovšem taková, že některé nové dvouspojky nedokáží splnit očekávání, vyvolané, buďme upřímní, v průběhu let skutečně vychytanými koncernovými DSG.

Horší start, dobrý finiš

První kontakt s italským TCT byl poněkud znepokojivý. Při manévrování na parkovišti jsem chvíli uvažoval, jestli se mi pod kapotu nezatoulal ještě nějaký zapomenutý Selespeed. Změny jízdního režimu z D a R měly citelné prodlevy, jako by elektronika neměla vůbec tušení, co po ní chci a následně motor pár okamžiků vůbec nereagoval na sešlápnutí pedálu. V domnění, že „to chce víc plynu“ jsem pedál sešlápl více a odměnou my bylo splašené poskočení vpřed, popřípadě vzad. Být na parkovišti skutečně těsno, test by skončil dříve, než vůbec začal.

V další fázi testu si ale už převodovka napravuje reputaci. Protože se MiTo termínově trefilo do termínu sněhové kalamity, odjezdili jsme většinu testu v režimech All-Weather a Normal. V těchto módech systému DNA přeřazuje i podřazuje sametově hladce a v prvním případě reaguje poměrně rychle, zatímco v tom druhém si dává malinko na čas. Elektronika by v těchto režimech možná mohla více využívat široké spektrum otáček, kdy je k dispozici dobrá dynamika přeplňovaného motoru a méně řadit, ale vzhledem k plynulosti tohoto úkonu je to asi jedno.

alfaromeo testy malevozy alfaromeo testy malevozy

Jakmile to povětrnostní podmínky dovolily, přišel ke slovu také režim Dynamic. Ten přidá na výkonu i točivém momentu, zajistí o trošku menší účinek posilovače řízení a pochopitelně přenastaví i elektroniku převodovky. V malé alfě se probudí italský temperament a v řidiči následně i závodnické choutky.

Rychlost podřazování i přeřazování se o poznání zrychlí, přičemž musíme konstatovat, že řazení směrem dolů je opravdu rychlé, zatímco nahoru by mohlo být ještě o něco ostřejší. Současně po závodnicku zhrubne chování técétéčka – zejména na dvojce a trojce při dynamické jízdě a řazení pod plným plynem automat lehce škube, což jízdě dává ještě o malinko větší emocionálnější náboj.

Ideální je pochopitelně řadit pomocí pádélek pod volantem, ale závodnická „stará škola“ možná bude raději spolupracovat s voličem na středovém tunelu. Alfa si zaslouží palec nahoru za to, že má kulisu řazení „správně“ – tedy že se podřazuje pohybem vpřed. Stejně by mě zajímalo, koho to vůbec napadlo to celé roky dělat obráceně…

Stále v prvotřídní formě

K Multiairu 1,4 l snad není třeba nic dodávat, jedná se o turbomotor s asi nejrychlejšími reakcemi na povely plynového pedálu v současné světové produkci a umožňuje užívat si turbozátahu od 1800 do 6000 otáček, přičemž se může do této hranice chlubit příjemnou gradací dynamiky. Vytáčet ho až k omezovači v 6600 otáčkách už nemá smysl, motor začíná citelně vadnout.

Povětrnostní podmínky, respektive chování řidičů při nich bohužel neumožnilo změřit standardní spotřebu při 130 km/h, při jízdě ustálenou stovkou jsme z palubního počítače odečetli 7,4 l na 100 km při 2800 otáčkách, při stotřicítce už motor točí poměrně vysokých 3600 min-1.

Něco za něco

Dobře známe i podvozek MiTa, na němž se nic nezměnilo. I nadále přináší jízdní vlastnosti hot-hatchů už ve standardu, minimální náklony v zatáčkách a snadnou ovladatelnost, bohužel v případě 17“ kol s pneumatikami 205/45 R17 za cenu výrazného rázování na nerovnostech.

Silný hráč

Závěrem lze tedy říci, že nás převodovka příjemně překvapila. Je rychlá, i když při přeřazování by mohla být ještě lepší, umí být jak sametově jemná, tak ostře sportovní, při parkovacích manévrech z ní ale budete nešťastní. Body k dobru ale zase sbírá za podřazování pohybem voliče vpřed a vzhledem k ne úplně špičkovým italským manuálům se dá říci, že je TCT pro MiTo ideální převodovkou.

Ani ona není dokonalá, ale současně patří mezi dvouspojkami určitě k těm nejlepším. Alfa za ní chce příplatek 40.500,- Kč, takže celé auto pak stojí v základu 497.500,- Kč, což z ní ovšem udělá bohužel spíše velmi okrajovou záležitost.

JAKE.AUTO.CZ Alfa Romeo Mito (přehled testů a dalších článků)

alfaromeo testy malevozy alfaromeo testy malevozy

První cena vozu 362.000,-Kč (1.4 MPI Progression, 58 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací 457.000,-Kč (1.4 MultiAir Distinctive, 99 kW)
Základní cena testovaného vozu 497.500,-Kč (1.4 MultiAir TCT Distinctive, 99 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 548.200,-Kč (1.4 MultiAir TCT Distinctive, 99 kW)

Plusy

  • Rychlé a hladké řazení dvouspojkového automatu
  • Sportovní charakter převodovky v režimu Dynamic
  • Výborné jízdní vlastnosti, ovladatelnost, živelnost a živost podvozku
  • Sportovní charakteristika přeplňovaného motoru
  • Velmi rychlá reakce motoru na řidičovy povely
  • Rychlý nástup brzd
  • Stylový a ergonomicky bezproblémový interiér

Minusy

  • Přeposilované a necitlivé řízení
  • Hlučnější motor
  • Pomalé reakce převodovky a plynu při změně jízdy z D na R
  • Neklid vozu na nerovné vozovce
  • Tvrdé pérování, rázování na nerovnostech
  • Málo místa na zadních sedadlech
Michal Fokt
Diskuze (150)
Alfa Romeo MiTo 1,4 T MultiAir TCT
Cena základní sestavy 497 500 Kč
Výbava základní sestavy Čelní, boční a hlavové airbagy, kolenní airbag pro řidiče, elektronický stabilizační systém ESP (obsahuje ABS, protiprokluzový asistent TCS a bezpečnostní brzdový asistent EBA), asistent pro rozjezd do kopce, vnější zpětná zrcátka elektricky ovládaná a vyhřívaná, přední mlhová světla, manuální klimatizace, elektricky ovládaná přední okna, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, klíč dálkového ovládání se sklopným dříkem, rádio s CD a MP3 přehrávačem, 6 reproduktorů, palubní počítač, 16palcová kola z lehkých slitin. Kč
Cena testované sestavy 548 200 Kč
Výbava testované sestavy Mlhovky (4600,-), Autorádio s CD a MP3 (5000,-), Blue&Me (7600,-), dvouzónová klimatizace (15 000,-), ovládání rádia na volantu (3500,-), 17“ kola (15 000,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1368
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 99 / 5000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 180 / 1750 - 1750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 207
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.1 / 4.5 / 5.5
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 270 / 0
Objem nádrže (l): 45
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1170 / 450
Rozměr pneu: 215/45 R17
Alfa Romeo MiTo 1,4 T MultiAir TCT
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4063
b) šířka (mm): 1720
c) výška (mm): 1446
d) rozvor (mm): 2511
e) rozchod vpředu (mm): 1483
f) rozchod vzadu (mm): 1475
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 780 / 1080
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 580 / 830
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 990
k) šířka vpředu (mm): 1450
l) šířka vzadu (mm): 1930
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 530
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 550
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - Ja Prvni 123
14. 4. 2013 20:32
Re: POHLEDY
Ja to mám ještě jednodussi: dostal jsem sluzebniho Passata s DSG ... A NEDA SE TIM ZAPARKOVAT DO RADY VOZIDEL! Dvouspojka je moda, ale omyl. Bud manual nebo automat s hydromenicem... Howgh.
19. 3. 2011 22:05
V reálu zklamání
Tak jsem měl možnost přesně toto auto nedávno vyzkoušet. Pravda, přesedl jsem z dýzlové Imprezy, ale po všech těch chválách na podvozek jsem čekal trochu vyšší úroveň. Tedy z praxe:

1. Motor - fantazie, souhlasím s autorem, opravdu velmi dobrý, i když by mu tak 20% výkonu navíc určitě prospělo, přeci jen s autem tak docela necvičí. Relativně dobrá je spolupráce s ESP, kde sice ESP zasahuje v režimu D až trochu později, ale hlavně motor se z toho zásahu celkem rychle vzpamatuje - zdržení a zpomalení je tedy minimální.
2. Převodovka - jel jsem jenom v režimu Dynamic, ostatní nemůžu srovnávat. Logika řazení je poměrně dobrá, ale to je tak všechno co můžu chválit. Řazení ať už na automat nebo sekvenční je doprovázeno mírným proklouznutím spojky, což už je samo o sobě nepříjemné, nehledě na změnu trakce. Najezdil jsem 100 tis. km s DSG a to je o třídu jinde.
3. Absolutním zklamáním pro mě byl ale podvozek. S Mitem jsem jel po cestách kolem Slavkova a překvapilo mě, jak moc začalo být nervozní už v rychlostech nad 120 kmh, o tom, že by sedělo na vozovce nemůže být ani řeč. Nevim jak jsou jiný hothatche, já mám jen tu obyčejnou Imprezu, a ta zvládá i naše rozbité okresky s úplně jiným nadhledem.

Je to asi o tom, že malé auto je prostě malé auto, i když se bude tvářit jako sporťák.
12. 2. 2011 22:12
Re: WTF
To je tá kópia Stila, však? :no:
12. 2. 2011 21:47
Re: POHLEDY
To je ako "u blbečků na dvorku" (toto české prirovnanie sa mi veľmi páči ;-) ).

"Aneb ikdyž ti 20 lidí nezávisle na sobě řekne, že DSG je lepší než TCT, tak napíšeš jací jsou to zaplacení chudáci (v lepším případě) nebo je rovnou začneš urážet (viz autoweb)... všechno, co udělá FIAT, je pro tebe svaté a super a nedotknutelné, ale možná až jednou vyndáš hlavu ze Sergiovy * tak zjistíš že ta tvoje Glorifikace FIATu má vady na kráse..."
Ty to snáď nevidíš? Ani vy ostatní to nevidíte? Keď vám 200 ľudí povie, že TCT je lepšia ako DSG, budete tu písať o tom aké problémy má pri parkovaní. Ale akonáhle sa obráti reč na DSG a jej problémy, dochádzajú argumenty, zostáva iba kopanie do vzduchoprázdna a zahrávanie do outu (v čom je mimochodom GTI génius ;-) ).
Všetko čo spraví Fiat je pre vás automaticky *, šmejd, šrot, designovo nedotiahnuté, atď. Možno keď vytiahnete hlavu z vlastného zadku tak zistíte, že to vaše zatracovanie Fiatu má vady na kráse.

Toto teda nie je reakcia iba na Krisposa, ale na všetkých fanatikov a "objektívnych" odborníkov. Verím, že inteligentní ľudia pochopili, čo som týmto príspevkom chcel povedať, pre tých menej chápavých - všetci ste rovnakí. Všetci tí, ktorí tu fanaticky obhajujete jednu značku. Líšite sa iba štýlom akým to robíte a počtom.

Asi zbytočné, ale, skúsme byť aspoň trochu objektívnejší a hovorme o autách ako o strojoch, pričom každé z nich má svoje plusy a mínusy. Niektoré majú viac plusov, iné zas menej. U niektorých prevažujú mínusy, plusov moc nepobrali. Skúsme to brať takto, nepovyšujme autá na niečo, za čo by sme v internetovej diskusií (!) položili život.

Tak automobilizmu zdar :yes:
Avatar - Krispos
12. 2. 2011 16:14
Re: WTF
Invalidní důchodci na imidž nehrajou :-)