Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Citroën C4 1.2 PureTech 130 – Tenhle tříválec bereme

Tomáš Dusil
Diskuze (84)
Citroën C4 prošel faceliftem, změn je však jako šafránu. Tím nejzajímavějším tak zůstává přeplňovaný tříválec Pure Tech.

Druhá generace kompaktního Citroënu C4 je letos na trhu již pátým rokem. Její kořeny však sahají až k prvnímu vydání, tedy do roku 2004. Vzhledem k tomu, že od roku 2012 používá koncern PSA modulární platformu EMP2, na níž stojí například současná C4 Picasso, je možné označit techniku testovaného vozu za výběhovou a to i přes vzpomínanou nedávnou modernizaci. Ta zahrnuje mimo jiné přední světlomety s integrovanými diodami pro denní svícení, dále se změnila grafika zadních svítilen a konečně v kabině je vylepšená navigace.

Pohodlí i zbytečné chyby

První usednutí do modernizované C4 přináší uspokojení. Sedadla jsou na pohled dobře dimenzovaná a následné pohodlí tento dojem potvrzuje. K jejich tvarování také nelze mít výhrady, což už bohužel neplatí o pozici za volantem, i v nejnižší poloze je sedadlo řidiče stále příliš vysoko. Volant, od druhé generace bez pevného středu, tvarem a rozměry připomíná ty z přelomu osmdesátých a devadesátých let vybavené airbagem. Zejména hlava je nezvykle rozměrná a ani sklon sloupku řízení není optimální. V nejvyšší poloze je volant dost naplocho, takže se můžete cítit trochu jako řidič dodávky. Posuňte jej níže a situace bude lepší, nicméně ne ideální. Navíc i lehce nadprůměrně vzrostlí jedinci budou mít v tu chvíli pocit, že jej mají takzvaně „v klíně“.

Že je použitá platforma již staršího data vzniku, prozrazují také silné sloupky A, které poněkud omezují výhled. Tehdy to holt jinak udělat nešlo, měla-li karoserie zajistit patřičnou odolnost proti přesazenému čelnímu nárazu.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

Mezigeneračně se však výrazně zlepšila úroveň dílenského zpracování a použitých materiálů v kabině. Dříve tvrdý a nevzhledný plast nahradil kvalitní, měkký a rovněž slícování jednotlivých částí nevyžaduje sebemenší kritiku. Dodnes pohledný je design palubní desky v náznacích trochu připomínající přístrojovku v minulé generaci vozu Seat Leon.

Automobil zůstává věrný klasicky uspořádanému přístrojového štítu, který ve druhé generaci nahradil digitální, umístěný uprostřed palubní desky. „Analogový“ rychloměr je zdvojen digitálním ukazatelem. Co jsme postrádali, byl teploměr chladicí kapaliny, který navíc není suplován kontrolkou studeného motoru. A displej v možná trochu zbytečně velkém palivoměru pracujícím s grafickými segmenty ukazuje jenom dojezd, zbylé funkce palubního počítače se zobrazují na centrálním displeji.

Ten je nyní sedmipalcový a dotykový, navíc zahrnující také navigaci s kartografickým zobrazováním. Součástí je rovněž mapa Evropy a dovozce si za to celé účtuje navíc velmi přijatelných 10.900 korun. Spolu s šedým lakem Spirit za 14.500 korun šlo vlastně o jedinou příplatkovou výbavu testovaného vozu.

Verze Feel Edition v základu nabízí jinde příplatkovou dvouzónovou klimatizaci. Její zajímavostí je možnost měnit ve třech stupních intenzitu vyhřívání (ochlazování) interiéru na požadovanou teplotu. Co ale chybí, je funkce sjednocující obě zóny pod jednu, třeba větší Citroën C5 či Peugeot 508 tohle mají.

Prostornost v první řadě je bez výhrad, ve druhé je to tak průměr. Naproti tomu zavazadelník svým základním objemem 380 litrů potěší. A pokud se spokojíte s opravnou sadou namísto plnohodnotné rezervy, můžete využívat ještě o 28 litrů více. Maximální objem po sklopení dělených opěradel zadní lavice činí 1183 litrů, vzniklá ložná plocha ale není zcela rovná.

Citroën C4 1.2 Pure Tech: srovnání s konkurencí
Automobil Citroën C4 Peugeot 308 Ford Focus
Motor 1.2 Pure Tech 1.2 Pure Tech 1.0 EcoBoost
Zdvihový objem [cm3] 1199 1199 998
Válce/ventily 3/4 3/4 3/4
Největší výkon [kW/min] 96/5500 96/5500 92/6000
Točivý moment [N.m/min] 230/1750 230/1750 170/1500-4500
Převodovka 6M 6M 6M
Max. rychlost [km/h] 199 207 193
Zrychlení 0-100 km/h [s] 10,8 9,6 11,3
Komb. spotřeba [l/100 km] 4,8 4,6 5,0
Cena od [Kč] 369.900 426.500 374.900

Jede, kam chcete

První generace modelu nabízela z pohledu jízdní dynamiky rozporuplné reakce. Na hladkých silnicích jezdil vůz bezchybně, na rozbitých a zvlněných však s citelnými nedostatky. Nejčastěji skloňovanou výhradou byly rázy od zadní nápravy. Na tom výrobce časem zapracoval a nabídl modifikované zadní tlumiče, které zdarma majitelům měnil. V praxi to však pomohlo jenom málo.

V druhé generaci řešili konstruktéři Citroënu tento problém již v počátcích návrhu vozu a výsledkem jsou vložené hliníkové segmenty, které vyztužují horní uložení tlumičů zadní nápravy. A skutečně: podvozek ztichl, což jsme konstatovali již při testech prvních zástupců této řady v roce 2010.

O to větší rozčarování přinesla jízda testovaným exemplářem. Jeho podvozek lomozil a přejezd hlubokých nerovností způsoboval rázy, jež se dále šířily skeletem jako ozvěna. Že by výše zmíněné hliníkové segmenty chyběly? Těžko říci. Naproti tomu drobné nerovnosti dokázal měkký podvozek vozu vyžehlit s náležitou grácií.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

Nejlepší jízdní chování předváděla C4 na hladkém povrchu. I do ostrých vlásenek se vrhala s vervou a dlouho vzdorovala vrozené nedotáčivosti. Řízení podporované elektrohydraulickým posilovačem nabízelo nadprůměrnou přesnost a také dobrou zpětnou vazbu. Tady se jasně projevuje méně obvyklé uložení spodních ramen přední nápravy McPherson v kombinaci s takzvaným otočeným čepem (je zašroubován do těhlice, nikoliv do ramene, jak bývá jinde běžné). PSA u nové platformy EMP2 toto řešení opustilo a výsledkem je vláčné řízení u Peugeotu 308 či Citroënu C4 Picasso (Grand C4 Picasso).

Jako na houpačce

Radost z jízdního chování C4 ovšem dostane trhlinu v okamžiku, kdy se silnice začne vlnit a její povrch se změní z hladkého v rozbitý. Zejména příčná dilatační spára v zatáčce dokáže vůz rozhodit ze stopy, navíc se karoserie při rychlé jízdě houpe, sladění pružin a tlumičů by určitě mohlo být lepší.

Také si nelze nevšimnout uskakování zadní nápravy na výmolech, jakoby uložení torzní příčky nebylo v příčném směru dostatečně tuhé… Brzdy jsou účinné: na lehké přišlápnutí prostředního pedálu vůz zpomalí s opravdovou vervou, avšak další tlačení pedálu k podlaze přinese jen pozvolný nárůst brzdného účinku.

Downsizing do důsledku

Na sklonku roku 2011 představil koncern PSA novou generaci tříválcových motorů pro splnění normy Euro 6. Obchodně se nazývají Pure Tech, v servisní praxi jde o řadu EB. Jejím úkolem je nejen nahradit zasloužilé čtyřválce řady TU, nýbrž i zajistit do budoucna příznivou emisní bilanci napříč motorovým fleetem.

Jako první spatřily světlo světa atmosférické verze o objemu 1,0 a 1,2 litru vybavené nepřímým vstřikováním benzinu. S příchodem nové generace Peugeotu 308 uvedl koncern PSA také přeplňovanou variantu většího motoru ve dvou výkonových verzích. Kromě zkoušené verze s 96 kW je v nabídce ještě slabší sourozenec s 81 kW. Nepřímé vstřikování bylo nahrazeno přímým, což si vyžádalo novou hlavu válců a také modifikované písty. Kompresní poměr se snížil z 11:1 na 10,5:1.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

Turbodmychadlo točící až 240.000 otáček za minutu je v zájmu prodloužení životnosti napojeno na chladicí okruh motoru. Zachováno zůstalo proměnné časování sací i výfukové strany rozvodu, jakož i pohon vačkových hřídelů ozubeným řemenem v olejové lázni. Na rozdíl od obdobné konstrukce od Fordu (1.0 EcoBoost) použili konstruktéři PSA vyvažovací hřídel, rotující v hliníkovém bloku stejnými otáčkami jako klikový hřídel.

Tříválec se nezapře

Motory se třemi válci obecně vyžadují použití hmotnějšího setrvačníku. To je také hlavní důvod, proč se pomalu vytáčejí. S touto nepříznivou vlastností se však motoráři PSA vypořádali se ctí, takže motor jde do otáček s uspokojivou lehkostí. Co však vadí, je mdlá reakce na přidání plynu v jeho první třetině zdvihu. Po několika kilometrech si na to ale zvyknete.

Vzhledem k důslednému downsizingu je jasné, že sportovní vlastnosti tento motor nenabídne. Maximum točivého momentu úřadující na hodnotě 230 N.m je dostupné v 1750 otáčkách za minutu. V praxi důležitější je skutečnost, že od 1500 otáček až do 3500 otáček je k dispozici celých 95 procent této hodnoty.

A při jízdě je to znát. Aby se něco začalo dít, je třeba mít na otáčkoměru minimálně těch 1500 ot/min, raději o špetku více. Do této hodnoty motor lehce vibruje a odmítá příliš spolupracovat, a to i na nižší převodové stupně. Dále je však dynamika skvělá a subjektivně vnímané zrychlení vozu až překvapivě dobré. Navíc se výrazně zlepší také kultura běhu.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

To konkurent od Fordu má momentovou charakteristiku lépe vyhlazenou a ani v nejnižších otáčkách neotravuje svých acyklickým během. Bohužel v porovnání s motorem Peugeotu/Citroënu dost spotřebuj, dostat se u něj pod 8 litrů na 100 km chce trochu sebekázně. Naproti tomu motor koncernu PSA vystačil i v syrovém stavu (najeto měl cca 1000 km) a s častými studenými starty s přídělem zhruba 6,7 litru na 100 km, a ani jsme se nemuseli nijak omezovat v rozletu.

Zatímco slabší verze se musí spokojit jenom s pětistupňovou manuální převodovkou, může ta výkonnější těžit z deviz „šestikvaltu“. A to hned toho nejmodernějšího, jaký má PSA k dispozici. I malý tříválec tak dostal skříň MCM dosud spojovanou převážně s motorem 1.6 THP. Vyniká přesným řazením a krátkým krokem páky bez pozorované vůle. Příznivý dojem poněkud opadne v okamžiku, kdy začnete řadit rychleji, to pak páka trochu drhne. S přibývajícími kilometry se to ale nejspíše zlepší.

Závěr

Že je současný Citroën C4 již za zenitem, je jasné. Výběhová technika je ale znát spíše v detailech, než v celku. Tím nejlepším na voze je jeho tříválcový motor, který se opravdu povedl. Pokud hledáte úsporný benzinový kompakt, nemáte zbytečně na rozhazování a zároveň nepožadujete vybroušenou jízdní dynamiku spolu s nejmodernějšími asistenčními systémy, pak je testovaná C4 vozem přesně pro vás.

citroen testy nizsistredni citroen testy nizsistredni  

Nejlevnější verze modelu 326.900 Kč (Tendance 1.4 VTi)
Základ s testovaným motorem 369.900 Kč (Tendance 1.2 Pure Tech 130)
Testovaný vůz s výbavou 474.300 Kč (Feel Edition 1.2 Pure Tech 130)

Plusy

  • Příznivá cena, výbava, materiály
  • Pružný a velmi úsporný motor
  • Solidní objem zavazadelníku
  • Velmi přesné řízení
  • Rychlý náběh topení

Minusy

  • Chování na rozbitých silnicích, rázy
  • Absence nejmodernějších asistenčních systémů
  • Posaz za zbytečně velkým volantem
  • Průměrný prostor ve druhé řadě sedadel
  • Chybí informace o teplotě motoru či jeho ohřívání

Foto: Petr Homolka

Tomáš Dusil
Diskuze (84)
Citroën C4 1.2 Pure Tech 130
Cena základní sestavy 369 900 Kč
Výbava základní sestavy Šest airbagů, stabilizační systém, pomoc při rozjezdu ve svahu (Hill Start Assist), kontrola tlaku v pneumatikách, zadní parkovací čidla, tempomat + omezovač rychlosti, dvouzónová klimatizace, výškově a podélně nastavitelný volant, automatické stírače s dešťovým senzorem, přední mlhovky s funkcí přisvícení do zatáček, zásuvka 12V vpředu a v zavazadlovém prostoru, lepicí sada, bluetooth, litá 16” kola, chromovaná lišta na zadním nárazníku, středová loketní opěrka pro přední sedadla s úložným prostorem, elektricky ovládaná boční okna, elektricky sklopná vnější zrcátka s integrovanými diodami bočního osvětlení atd. Kč
Cena testované sestavy 474 300 Kč
Výbava testované sestavy Barva karoserie šedá Spirit (+ 14.500,-), dotykový 7“ displej (satelitní navigace GPS s kartografickým zobrazením, integrovaná mapa Evropy, autorádio RD5 bi-tuner) (+ 10.900,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 3 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1199
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 96 / 5500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 230 / 1750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 199
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.9 / 4.2 / 4.8
Emise CO2: 110
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 380 / 1183
Objem nádrže (l): 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1205 / 585
Rozměr pneu: 205/55 R 16
Citroën C4 1.2 Pure Tech 130
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4329
b) šířka (mm): 1789
c) výška (mm): 1489
d) rozvor (mm): 2608
e) rozchod vpředu (mm): 1522
f) rozchod vzadu (mm): 1515
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 810 / 1020
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 660 / 900
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1030
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1490
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
4. 2. 2017 18:56
Re: Jak se pozná to "za zenitem" ?
Řidič který neumí zaparkovat by něměl dostat řidičský průkaz !
4. 2. 2017 18:53
Re: Jak se pozná to "za zenitem" ?
Řidič který neumí zaparkovat by neměl dostat řidičský průkaz. Při testu by tato absence neměla hrát žádnou váhu. To je něco za extra příplatek, běžně si to nikdo kupovat nebude. Vy pokud děláte testy a nejsou to koncernová auta tak vždy hledáte takové voloviny,že někdy nad tím stojí normální uvažování. A naopak nepodařené věci u koncernových vozů vůbec neprobíráte. Taktně pomlčíte.Jestli má Golf o 4cm niže hranu to přece proboha nemůže být považováno za kdvíjaký hendikep. ESP a ASR mají oba o ABS nemá cenu se zmińovat to je dnes standart.
4. 2. 2017 18:26
Re: Kříženec
Pane "white label",tím křížencem není C4 ,ale P308 a Leon. Karoserie modelu C 4 II byla představena k prodeji v roce 2010 ! Změny prakticky žádné nenastaly. Na první pohled je nikdo nepozná. Podívejte se zpětně do roku 2010 jak vypadal Leon, P308 , Golf, Megan,H i30, Fokus. To kopírování je spíše od C 4 II. Jde především o boční prolisy karoserie kdy právě Citroen přišel jako první s křivky prolisů do stracena. Vlastním C4 II a když zde čtu o houpavosti, nekomunikativním řízení, hrůzostrašným řazením a nevím čím ještě se straší,tak se musím jen usmívat. Mám s tímto vozem najeto 80000 km a zatím jen tankuji benzín a měním olej a dodržuji předepsaný servis po 30000km. Servisují v Citroenu Boskovice a mohu ho jen doporučit ,jsou perfektní. Ve firmě mám i Škodovky. Nejsou to špatné auta až na to ,že nám do dvou zatěká ..... Po přesednutí do C4 je vždy jízda o něčem jiném.
19. 2. 2016 11:42
Interiér v segmentu C je na špici
Nedalo mi to a vyzkoušel jsem si C4 1.2 PureTech. V C4 jsem seděl poprvé a vzalo mi to dech. Kupodivu mi vůbec nevadil velký volant, sedadla parádní, všude měkké plasty a nebo čalounění, pocit prostoru, kufr velký. Zkrátka neměl jsem co vyčítat. Kdyby byly penízky tak by 1.6 Blue Hdi byl doma :-) Další věcí, co mě potěšila na rozdíl od Škody je velká variabilita cen, dealer vám klidně dá slevu 30tis. kč, což je paráda.... Zvenku na mě auto působí velmi moderně, že jde jen o facelift mi vůbec nevadí, spíše naopak, nebude se zase vychytávat tolik závad jak na novém modelu :-)
Avatar - Twingo
20. 2. 2015 20:36
odpověď na šípem proti citónu
Já si myslím a mám pravdu že c4 není golf. Většina automobilek je v tomto segmentu zastoupena, že je zde i německý konkurent to je věc druhá. Ale citroen si rozhodně nehraje na Němce. Zajímavé je že když Škoda přišla na trh z citigem tak nikdo neříkal že je to VW up.

A nová značka DS no uvidíme jak se vyvede je přece jenom dost mladá ale Nissanu to s Infiniti vyšlo (no v Americe u nás tak ne)

Je vidět že článek jenž se nachází nad mým psal nějaký člověk který prostě za každou cenu musí citroenu uškodit.
PS: Určitě jezdí VW