Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Toyota Avensis kombi 2,0 D-4D – Nenápadný perfekcionista

Diskuze (14)
Zůstává Avensis výjimečný poměrem cena/hodnota, nebo dokáže něčím opravdu nadchnout?

Toyota si vybudovala reputaci jako výrobce aut s dobrým poměrem cena/hodnota ale také nepříliš výrazným charakterem. Platí to i pro nový Avensis ve verzi kombi, nebo dokáže něčím opravdu nadchnout?

Toyota Avensis je klasickým zástupcem střední třídy. Aktuální, v pořadí třetí generace se prodává od loňského roku. Tehdy testem prošel sedan s motorem 2,0 D-4D o výkonu 93 kW, nyní se k nám dostalo stejně motorizované kombi v akčním provedení Business Navi.

Sedan můžeme označit za elegantní a jeho tvary nepostrádají jistou špetku dynamiky. Nicméně v tomto tržním segmentu jsou žádanější praktické kombíky, zpravidla s co nejlepším poměrem ceny a výbavy. Obojímu vyhovuje Avensis kombi bez zaváhání, větší záď – navíc v kombinaci s černým lakem a 16palcovými koly - ale ubírá kus dynamiky a kompaktních proporcí sedanu a naopak zdůrazňuje pro japonská auta často typická nadměrně velká světla. Exteriér této Toyoty jednoduše může vyvolávat rozpaky, rozhodně nezpůsobí estetické uspokojení, či snad lásku na první pohled.

toyota testy strednitrida toyota testy strednitrida  

Jenže o to tady nejde, všechny aspekty testované verze míří na praktické vlastnosti auta. Začněme od interiéru. Tady se hraje především na pocit solidnosti, bytelné a kvalitně působící zpracování a dostatek odkládacích prostorů. Uvnitř vládnou kvalitní a dobře slícované materiály převážně černé barvy, na mnoha místech měkčené. Rozpaky může vyvolávat snad jen dekor imitující kov a způsob, jakým je navigační systém zakomponovaný do palubní desky, rozhodně není ukázkou precizní práce designérů.

Navigace TNS 510 ale vše vynahradí svými funkčními přednostmi. Grafika dotykové obrazovky jakoby z oka vypadala Lexusu, k tomu se přidávají kvalitní mapové podklady na SD kartě a spolehlivý algoritmus výpočtu trasy. Ty nejlepší vzpomínky na Lexus také vyvolává audio s mimořádně kvalitním zvukem a vysokým výkonem.

Obrazovka navigace zároveň slouží jako grafické rozhraní zadní parkovací kamery. Toyota v případě provedení Business Navi zvolila netradiční konfiguraci, kdy auto má kameru, ale nemá parkovací senzory. Ve skutečnosti se ale jedná o kombinaci, která je kompromisem výrobních/pořizovacích nákladů a v praxi funguje na jedničku. S kamerou lze totiž manévrovat mnohem přesněji, než dovolují běžné senzory.

Obchodní dostavník na cestách

Počáteční dobrý dojem ještě zesiluje jízdní projev Avensisu. Když si uvědomíme tržní zaměření tohoto modelu a uspořádání s turbodieselem napříč před přední nápravou, těžko lze schopnostem podvozku něco vyčítat. Avensis má dobrou směrovou stabilitu, přitom je ale jeho chování v zatáčkách takřka neutrální a dovolí velmi rychlé průjezdy – bez nedotáčivosti, bez výrazných náklonů a bez odskakování.

To vše navzdory pneumatikám s vysokým profilem 205/60 R16. Ty zároveň podporují velmi slušný komfort tlumení nerovností. Valivý hluk od pneumatik i aerodynamický hluk jsou navíc v kabině dobře utlumeny.

Přiměřené, i když už spíše průměrné, je odhlučnění motoru. Ten za studena dá neomylně najevo počet válců i spalované palivo. Po zahřátí se ale zklidní a hlavně dokáže plynule přinášet hnací sílu. Turbodíra prakticky neexistuje a turboefekt je omezen na minimum.

Tabulkové hodnoty 93 kW při 3600 min-1 a 310 Nm mezi 1800 až 2400 min-1 dnes nikoho neoslní, motor se ale sbírá hezky od nejnižších otáček. Udávané otáčky maxima točivého momentu přibližně vymezují skutečné optimum pro jízdu a po překročení 3000 min-1 zátah postupně vadne, jak bývá u takových motorů zvykem.

toyota testy strednitrida toyota testy strednitrida  

Ukazatel vhodného zařazeného stupně je v případě Avensisu cenným rádcem. Vymyká se běžné praxi „zařaď co nejtěžší převod“ a naopak včas upozorní na hrozící podtáčení. V opačných případech zase elektronika dokáže rozpoznat, kdy řidič potřebuje zásobu newtonmetrů, a při akceleraci nenabádá k brzkému přeřazení. Samotné řazení ale patří k běžnému průměru, nevyniká ani přesností ani délkou drah, způsob pohybu řadicí páky v kulise ale není ani vyloženě na obtíž.

Při dálkových cestách se dokáže Avensis se základním turbodieselem pohybovat opravdu úsporně. Při rychlosti 100 km/h odebírá z nádrže 4,4 l na 100 km a motor na šestý převod točí 1700 min-1. Jízda konstantní rychlosti na 130 km/h znamená spotřebu na úrovni 5,6 l/100 km a otáčky motoru 2200 min-1. Mimochodem, přesně stejných hodnot spotřeby jsme dosáhli v testu Škody Octavia 2,0 TDI DSG. Toyota však dosahuje výrazně nižších otáček motoru.

toyota testy strednitrida toyota testy strednitrida Relativně těžké zpřevodování vyžaduje od řidiče ve městě určitou dávku pozornosti (především rozjezdy z nízkých rychlostí vždy na jedničku), ale výměnou za to se v městském provozu spotřeba paliva drží pod 7 litry. Síla motoru přitom na dlouhé převody stačí, i při 160 km/h, kdy se otáčky motoru blíží 3000, je auto ochotné akcelerovat.

Avensis jsme využili mimo jiné pro 800 km dlouhou cestu, kterou jsme absolvovali v jediném dni. Pohodlí sedadel ani na konci dne nezklamalo, palubní počítač ukazoval průměrnou spotřebu 5,7 l/100 km. V 60litrové nádrži přitom stále zbývala nafta na dalších asi 200 km.

Závěr

Shrnout týdenní zkušenosti s Avensisem do jednoznačného výčtu plusů a mínusů se nakonec ukázalo být docela těžký úkol. Velké kombi od Toyoty asi v ničem zásadně nevyniká, stejně tak se ale na ní obtížně hledají nějaké slabé stránky. Všechna negativa totiž spočívají v detailech. Avensis nedokáže zcela nadchnout, současně ale potěší vytříbenou kvalitou jízdy a vcelku kultivovaným motorem se slušným zátahem.

Když se zaměříme na verzi Business Navi, máme zajímavě nakonfigurované auto, kterému nechybí nic podstatného (navigace, parkovací kamera, dvouzónová klimatizace, vyhřívaná sedadla, tempomat) a zároveň nemá zbytné prvky výbavy (dešťový senzor, bezklíčový vstup, střešní okno, CD měnič, pneumatiky s nižším profilem).

Z vyšších stupňů výbavy bychom nejvíce ocenili zde chybějící adaptivní bi-xenonové světlomety. Toyota s touto verzí vynáší silnou kartu – takto nakonfigurované auto stojí včetně metalízy bez stokoruny rovných 650 tisíc, přičemž turbodiesel je za cenu benzinového motoru.

toyota testy strednitrida toyota testy strednitrida  

První cena vozu 599.900,- Kč (1,6 Valvematic/97 kW Terra)
První cena vozu s testovanou motorizací 629.900,- Kč (2,0 D-4D/93 kW Terra)
Základní cena testovaného vozu 634.900,- Kč (2,0 D-4D/93 kW Business Navi)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 649.900,- Kč (2,0 D-4D/93 kW Business Navi)

Plusy

  • Kultivovaný a úsporný motor
  • Stabilní chování v přímém směru i v zatáčkách
  • Dobré odhlučnění
  • Bohatá výbava, dobrý poměr cena/výbava
  • Kvalita zvuku audiosystému

Minusy

  • Způsob usazení navigačního systému do palubní desky
  • Vzhled auta na 16palcových kolech
  • Malé prostory pod podlahou zavazadelníku
  • Absence funkce komfortního blikání
Diskuze (14)
Toyota Avensis kombi 2,0 D-4D
Cena základní sestavy 634 900 Kč
Výbava základní sestavy Střešní ližiny, elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka, ABS, EBD, stabilizační systém VSC a kontrola trakce TRC, čelní airbagy, boční airbagy, kolenní airbag řidiče, okenní airbagy pro obě řady sedadel, aktivní opěrky hlavy vpředu, centrální zamykání s dálkovým ovladačem, palubní počítač, volant nastavitelný ve dvou osách s ovládáním audiosystému, konektor Aux-in pro externí přehrávač, audiosystém s dvojitým tunerem, CD přehrávačem a Bluetooth, dělená zadní sedadla, elektrické stahování předních a zadních oken, kožený volant, tempomat, dvouzónová automatická klimatizace, vyhřívání předních sedadel, průvlak v zadním opěradle, zadní parkovací kamera, navigační systém TNS 510 s podklady na SD kartě, zatmavená zadní skla, přední mlhovky, litá kola s pneu 205/60 R16. Kč
Cena testované sestavy 649 900 Kč
Výbava testované sestavy Příplatková barva (+15.000,- Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1998
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 93 / 3600
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 310 / 1800 - 2400
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 200
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.6 / 4.3 / 5.2
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 543 / 1609
Objem nádrže (l): 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1565 / 535
Rozměr pneu: 205/60 R16
Toyota Avensis kombi 2,0 D-4D
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4765
b) šířka (mm): 1810
c) výška (mm): 1480
d) rozvor (mm): 2700
e) rozchod vpředu (mm): 1560
f) rozchod vzadu (mm): 1560
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 940 / 1150
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 600 / 850
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 980
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1510
délka sedáku vpředu (mm): 530
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
16. 4. 2015 14:20
Záleží na ročníku
U tohoto auta pozor na motorizaci a rok výroby, jinak je to ale super autíčko! [odkaz]
Avatar - Katikakus
26. 6. 2011 20:09
Re: vs. passat?
To je zase blabol - to ti rekl kdo, proboha?
S Avensisem predchozi generace jsem ve verzi 2.2D4D najel cca 120 tis. km a olej se samozrejme normalne menil jako u kazdeho auta, dolevat nebylo potreba ani jednou - D4D olej nezere. Interval vymen byl 20 tis. km.
5. 11. 2010 18:38
Re: vs. passat?
8-s
5. 11. 2010 15:16
Re: vs. passat?
Nevim, jak tenhle Avensis, ale u predchoziho se u dizlu olej nemeni ,ale jen dolejva. Zjistim za mesic, uz mam novyho Avensise objednanyho.
29. 10. 2010 10:12
Re: vs. passat?
Muzete sem dat odkaz na nejake ty "prokazane" fakty - nezavisle studie? Vy jste si svuj olej nechal poslat do laboratore na rozbor? Pokud ne, jak vite jak je spatny ten vas? Mozna si pak vymeny prodlouzite :-)

Trochu taky zapominate na to, ze auta s prodlouzenym intervalem vymeny, aspon ty normalni, maji ten interval variabilni, tj. v zavislosti na tom jak to auto jezdi muze byt poslano do servisu i drive.