Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tip na výlet: Moto&Velo muzeum Přerov nad Labem

Petr Slováček
Diskuze (0)
Pro rozšíření své expozice neváhal Tomáš Moravec vykopat roky zapomenutý motocykl ze země. Dnes je vystavený v muzeu Moto&Velo v Přerově nad Labem.

Děda vždycky míval sbírku aut a motorek, dokonce i ceněné britské BSA. Jenže v sedmdesátých letech vše prodal a koupil za to škodovku stodesítku. Tak dnes vzpomíná majitel přerovského muzea motorek a jízdních kol Tomáš Moravec. Když nás vítá ve svém království, hned za vchodem zaujmou černobílé snímky soutěžních cyklistů a motocyklistek. „Na kole je vyfocen dědeček a na motorce dokonce máma, která soutěžila,“ překvapuje muzejník, v němž láska k jedné stopě přetrvala dodnes.

Dědečkova sbírka se naštěstí nikdy zcela nerozkutálela a na základě zbylých motorek ČZ vystavěl své současné „bohatství“ Tomáš Moravec. Kolekci zkompletoval a po revoluci začal uvažovat nad jejím vystavením. Před lety koupil v Přerově nad Labem zříceninu stodoly a zrekonstruoval ji. Děda už se bohužel otevření muzea nedočkal, ale nepochybně by z něj měl radost.

Expozice se zaměřuje zejména na české motocykly značky ČZ. Uvidíte zde takřka vše, co Česká zbrojovka ve Strakonicích vyrobila. A to včetně jízdního kola ČZ z roku 1930. Kromě toho si tady prohlédnete i druhoválečné harleye, indiany či Royal Enfield.

Mimo šedesátku motorek zde najdete stejně objemnou sbírku jízdních kol. Sami na sobě jsme si vyzkoušeli, že staré bicykly nemusejí být vůbec

nezajímavé ani pro milovníky spalovacích motorů – na nich totiž byla mnohdy k vidění zajímavá technická řešení. Například pohon zadního kola kloubovým hřídelem v duté vidlici, známým třeba z motocyklů BMW, měl velocipéd Durkopp už roce 1918. Na stroji Diana zaujme přenos síly od šlapek pomocí vloženého cévového kola – vypadá jako ozubené, má však vložené válečky. Sice prý moc nevydrželo, ale vypadá to netradičně. Hned vedle stojí první vyrobený stroj značky Laurin & Klement. Pochází prý z roku 1895 a na rámu má výrobní číslo 001.

Kdy, kde a za kolik?

Přerov nad Labem leží ve středních Čechách mezi Českým Brodem a Lysou nad Labem. Nejjednodušší dostupnost je po dálnici D11, kterou opustíte na exitu 18. Ve Starém Vestci na křižovatce odbočíte doleva a asi po 750 metrech doprava podle cedulí. Když projedete Přerov rovně a bez uhýbání, nemůžete muzeum pana Moravce minout. Přes léto mají otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

Vstupné
Dospělí 70 Kč
Důchodci 50 Kč
Děti do 6 let 30 Kč
Focení + kamera 30 Kč

Co dalšího k vidění?

Skanzen lidové architektury a hned vedle stojící renesanční zámek s vodním příkopem jsou hlavními lákadly Přerova nad Labem.

Jen osm kilometrů odsud je zábavné místo pro celou rodinu Botanicus v Ostré nad Labem. Najdete zde historické stavby, umění či řemesla. V tržnici můžete zakoupit bylinné výrobky nebo si třeba vyrobit vlastní.

Když vyrazíte 13 km severně od Přerova po silnici 272 směrem na Benátky nad Jizerou, pojedete kolem zábavního parku Mirakulum v Milovicích. Děti tady objeví zvířátka, houpačky, trampolíny a řadu další zábavy jako působivý dřevěný hrad. Oblast Přerova nad Labem je zkrátka plná příležitostí k vybití energie.

Jakmile dostanete hlad, doporučujeme restauraci Hájenka v nedalekém Kersku. Zahrála si ve filmu Slavnosti sněženek podle povídky Bohumila Hrabala. Můžete tady osobně rozlousknout spor, jestli je kančí pečínka lepší se zelím, nebo s šípkovou omáčkou.

Petr Slováček
Diskuze (0)