Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota DAR-V má uklidňovat řidiče před jízdou (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Koncept DAR-V, který vystavuje na autosalonu v Los Angeles, nemá zaujmout designem nebo pohonnou jednotkou, ale svým informačním systémem.

Koncept pojmenovaný DAR-V (Driver Awareness Research Vehicle) je založen na sériovém MPV Toyota Sienna a je výsledkem spolupráce japonské automobilky s Microsoft Research.

Rodinné MPV sice na první pohled zaujme především barevným provedením své karoserie, ale nejzajímavější je na něm okno levých posuvných dveří. Podle Toyoty se totiž řidiči příliš rozptylují nejrůznějšími otázkami ještě před tím, než nastoupí do vozu, právě toto okno má být způsobem, jak velkou část jejich otázek zodpovědět.

V bočním okně je totiž integrován systém, který jej promění v obrazovku, na níž se mohou zobrazovat nejrůznější informace. Součástí systému je rozpoznávání řidiče při jeho příchodu k vozu. Na okně se tak mohou zobrazit například informace o počasí, o hustotě dopravy a nejlepší trase pro cestu z práce domů nebo kamkoliv jinam.

Řidič si může systém ovládat prostřednictvím dálkového ovládání, hlasu nebo gest. Vedle informací o dopravě může systém nabídnout rovněž informace o stavu paliva a nejbližších čerpacích stanicích nebo zobrazovat kalendář s plány na další dny.

Kromě poskytování informací, díky nimž se má řidič po usednutí za volant soustředit na řízení může systém nabídnout i různé hry pro děti na zadních sedadlech nebo proměnit okno v televizní obrazovku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
24. 11. 2013 10:56
...
Mít tohle auto, tak se skutečně budu po nastoupení muset uklidnit. Stejně to bude celý jen nějaká recese.

Každopádně je to zase inovace pro inovaci. V procesu:
1. Odemknout
2. Nastoupit
3. Připásat
4. Na telefonu nastavit cíl (dopravu si to monitoruje samo)
5. Nastartovat
6. Jet
totiž mimo osobního řidiče a asistentky nevidím prostor pro optimalizaci.
"It provides list of things to think about even before I get in". No to zrovna! Já nechci být stavěn před volbu, kudy se pojede, tohle chci řešit ideálně pět minut předtím, než vjedu do kolony a ne už před cestou být vzteklý kvůli tomu, že mě auto potáhne přes nějaký * jen protože to vyjde o 37 sekund rychleji než obvyklá cesta se zácpou. Nechci mít na okně plán na další dny, protože z toho mi akorát stoupá tlak. Hurá zpátky na stromy...
Avatar - woody-alien
24. 11. 2013 10:21
Možná by bylo lepší
....kdyby řidiči už před jízdou vystresování na maximum (trafic ? weather ?) prostě odevzdali řidičák a vybodli se na to. ;-) Uklidňovat před jízdou se nepotřebuju a informace o tom, proč zatraceně jede ten přede mnou na povolené devadesátce šedesát pět a levým kolem brousí dělící čáru mi to stejně neposkytne. >:D Snad to nevyzní moc nabubřele, ale někdo na to prostě nemá a ani pět informačních oken mu nepomůže. Já taky nemám schopnosti horolezců a nedožaduju se, aby mi na Everest postavili lešení. :-!