Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Highway Teammate: Autonomní Lexus GS pro dálnice

Michal Fokt
Diskuze (0)
Toyota představuje ve voze Lexus GS svůj bezpilotní systém Highway Teammate, schopný samostatné jízdy po dálnici. Ve vašem autě už po roce 2020.

Automobilky (ale i další firmy) v posledních měsících houfně představují své autonomní systémy řízení, jako by se měly co nevidět objevit v sériových autech, přitom se však všechny vzácně shodují (patrně s výjimkou Audi, která už chystá poloautomatický systém na roku 2017) na tom, že vozy s touto technikou začnou prodávat až v (po) roce 2020. Jako hlavní důvod ovšem uvádí nikoli technickou stránku věci, ta už je povětšinou vyřešena, ale problémy legislativní a právní.

Nyní přichází se svým bezpilotním systémem Toyota. Říká mu Highway Teammate, což naznačuje, že je určen pro dálniční provoz. Lexus GS s touto technikou byl intenzivně testován na tokijské Shuto Expressway a je naprogramován tak, aby zvládal nikoli pouze jízdu v daném pruhu a přizpůsobování se situaci před sebou, ale dokáže podle okolností též měnit jízdní pruhy a opustit dálnici odbočovacím pruhem, popřípadě udržovat vůz v požadovaném směru i v ostrých obloucích. Na základě dat z kamer a radarů Toyota Highway Teammate ovládá akcelerátor, brzdy a volant, přičemž dokáže předvídat i možné krizové situace, na které se pokouší reagovat v předstihu.

Nejlépe vysvětlí funkčnost systému následující video.

Michal Fokt
Diskuze (0)