Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota povrdila kompletní převzetí Daihatsu, dojde k němu 1. srpna

Jan Mička
Diskuze (36)
Kompletní převzetí automobilky Daihatsu umožní Toyotě rozšíření výroby malých modelů. Rozdíly mezi oběma značkami ale budou jasně dané.

Informace o převzetí značky Daihatsu japonskou Toyotou jsme uvedli již ve včerejším článku, dnešní tisková zpráva ale poskytla další zajímavé podrobnosti. Největší světová automobilka v současné době vlastní 51,2 % akcií a k převzetí zbytku za 3,2 miliardy dolarů má oficiálně dojít 1. srpna 2016. Toyota tím nejenom posílí své portfolio a bude mít další významnou „páku“ v boji proti Volkswagenu a General Motors, ale rozšíří své aktivity v oblasti výroby malých modelů.

Toyota sice bude mít plnou moc nad Daihatsu, běžný zákazník by však součinnost obou automobilek neměl výrazněji pocítit. Každý si bude hrát na vlastním „písečku“, ovšem s tím rozdílem, že Daihatsu přebere odpovědnost za vývoj malých modelů pro oba výrobce. S tím souvisí i sdílení důležitých prvků (například motory, převodovky, elektronika), na první pohled ale bude jasně patrné, čí model vlastně řídíte.

Další důležitou metou bude snaha o zvýšení hodnoty a prodejních výsledků obou značek. Zatímco Toyota si na věrnost zákazníků nemůže stěžovat, Daihatsu loni prodejně spadlo o 13,3 % a s ním se o 0,8 % svezla i Toyota coby vlastník více než poloviny akcií. Velký důraz ale bude kladen na rozvíjející se trhy.

Jan Mička
Diskuze (36)
Avatar - praděda7
31. 1. 2016 14:04
Re: Svetová jednotka
U Toyoty je to jinak. Proto je Toyota tak úspěšná.
Avatar - fOE
31. 1. 2016 12:57
Re: Svetová jednotka
Odkdy se dela FL kazde 2 roky a novy model kazde 4-5? FL byva bezne po 3-4 letech a novy model po 6, spise 7 letech.
30. 1. 2016 19:23
Re: Není ocel?
že by špatné informace?....já radši anglickou, ale radši si vyhledávám jinak, wiki spíš na rychlost a pohodlnost někdy...
Avatar - Dylan McKay
30. 1. 2016 19:15
Re: Není ocel?
Na tu wikipedii mám z tohoto týdne spíš alergii... ;-)
30. 1. 2016 19:02
Re: Není ocel?
jo poděkuj wiki ;-)
někdy když se doma zakoukám na jejich produkt mám některé popsané stavy... ;-)