Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nečekaná spolupráce! Toyota, Fiat a Honda budou prodávat stejné auto. S čínskou technikou...

David Bureš
Diskuze (33)
Bratrské modely nejsou ničím výjimečným. Takhle široká spolupráce napříč značkami tu ale dlouho nebyla!

Automobilky se v době stále tužší konkurence snaží co nejvíce snížit své náklady, což mnohdy znamená nejen sdílení techniky napříč značkami, ale také napříč koncerny. Někdy dokonce vyrábějí i stejné modely, se svými znaky – dnes hlavně dodávky, také ale třeba miniauta. Nyní je ale v plánu spolupráce, která tu asi ještě nebyla.

Toyota, koncern Fiat Chrysler Automobiles, Honda a Mitsubishi totiž budou prodávat stejný automobil, který se značka od značky bude lišit jen minimálně, vlastně jen znaky, což je v době sázející na individualizaci a jasné rozlišení výrobců nečekaný krok. Navíc půjde o vůz s původně čínskou technikou, z dílny automobilky Guangzhou Automobile Group (GAC), s níž všichni uvedení výrobci na čínském trhu spolupracují.

Techniku pro chystaný bratrský model dodá crossover Trumpchi GS4, dnes nejprodávanější model automobilky GAC. Toyota nabídne jeho čistě elektrickou verzi, naopak Mitsubishi jej plánuje prodávat jako elektromobil a plug-in hybrid, zatímco FCA a Honda jej chtějí jako hybrid. Všechny modely přitom vpředu ponesou znak Trumpchi, jen vzadu bude logo té které automobilky. Toyota se bude jmenovat ix4, Mitsubishi využije název Eupheme.

Jak použitý základ naznačuje, chystané modely jsou primárně určené pro čínský trh. Nabídnutí společného automobilu je totiž pro uvedené výrobce praktický krok. Usnadní jim splnit přísnější emisní normy v Číně a zároveň uvolní více času pro vývoj vlastních elektromobilů a hybridů.

Podle nových pravidel musejí automobilky nabízet nízkoemisní vozidla. Pokud nesplní specifické nízkoemisní skóre, budou za trest muset koupit speciální kredity, které logicky cenu jejich aut zvýší. Toyota, FCA, Honda a Mitsubishi se tak společným modelem tomuto trestu vyhnou.

David Bureš
Diskuze (33)
Avatar - praděda7
11. 11. 2018 13:53
Re: Skoro to působí
Ptal ses ty, voe!
Avatar - Beefcake
11. 11. 2018 11:43
Re: Skoro to působí
Vtedy - X rokov dozadu, sa nechytilo od nikoho nic, co sa tyka cisteho EV, to vobec nie je o Toyote, ale o vtedajsom trhu.
Avatar - Beefcake
11. 11. 2018 11:41
Re: Skoro to působí
To by som sa skor ja mal spytat.
Avatar - Beefcake
11. 11. 2018 11:40
Re: Zni to, ze to plati jen pro Cinu, ne?
A kazde cinske auto je "ukradnute" ? Este, ze to nevadi tymto styrom automobilkam.
"A na druhé straně tím připravujeme naše lidi o práci, o možnost se naučit věci dělat... a během nějakých dvou generací už prostě nebudeme umět vůbec nic."
Dufam, ze vsetko Made in China si uz davno vyhodil a samozrejme nekupujes.
Funkcne to je, pretoze tunajsi ludia si nechaju kvoli par centom vrtat do kolena.
Takyto radikalizmus nie je o nic lepsi ako cinska vyroba.
Avatar - praděda7
11. 11. 2018 11:35
Re: Skoro to působí
Přesně. Ale domácím bolševikům to nevadí....