Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sdílení aut Uniqway míří do každodenního provozu. Zatím jen pro studenty a pedagogy

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Po úspěšné fázi testování se carsharing Uniqway spouští pro širší veřejnost. Kdo může službu aktuálně využívat a na kolik zápůjčka auta přijde?

Za službou sdílení aut Uniqway stojí studenti tří pražských univerzit, kterým se samotnou realizací pomohla automobilka Škoda a její DigiLab. Právě studenti a pedagogové těchto škol mohou nyní nové platformy carsharingu využívat. Jde o České vysoké učení technické, Vysokou školu ekonomickou a Českou zemědělskou univerzitu.

Společně se spuštěním projektu v každodenním provozu se dozvídáme také cenu zápůjčky. Základní sazba se skládá z kombinace využitého času a najetých kilometrů. Za každou hodinu zaplatíte 29 Kč, jeden kilometr přijde na 4,90 Kč. Máte-li v plánu dlouhodobější zápůjčku, ani to není problém, služba Uniqway myslí i na to a pro zájemce má připravené cenové zvýhodnění.

Služba funguje na mezinárodní kartu ISIC, kterou disponuje každý student. Ještě je třeba se prostřednictvím mobilní aplikace bezplatně zaregistrovat a posléze už můžete auta vesele vyhledávat. Vedle vlastní aplikace se služba objeví i v té s názvem Moje Praha, která přináší užitečné informace pro každodenní život v hlavním městě.

Již z dřívějška víme, že na projektu se podílela automobilka Škoda, která poskytla patnáct vozů. Ve všech případech jde o Fabii v provedení Style. Automobilka společně s vlastním DigiLabem projekt financuje a studentům poskytla i mentory. Na nich byl vývoj aplikace, grafický design, organizace marketingové kampaně či výběr aut.

Původně se projekt testoval v rámci zmíněných škol na vzorku 300 studentů. A protože bylo testování úspěšné, rozrostla se nyní služba na celou akademickou obec tří univerzit. Škodovka a tvůrci se však nebrání tomu, že se carsharingová služba v budoucnu objeví i na dalších vysokých školách.

„Nápad vznikl na schůzce Škody Auto a rektorů tří pražských univerzit. Chceme akademickou komunitu touto platformou pro sdílení vozidel podpořit. Chceme zajistit, aby vždy mohla využít vhodnou nabídku mobility. Sdílená ekonomika je nejen pro mladou generaci mnohem více než jen trend,“ uvedl při představování aplikace Luboš Vlček, vedoucí Škoda Auto pro ČR.

Už při představení Strategie 2025 si Škodovka definovala rozvoj digitálních služeb mobility jako milník pro rozvoj společnosti. Škodovácký DigiLab předává studentům potřebné dovednosti a přislíbil, že produkt bude na trhu dlouhodobě dál rozvíjet. Kromě úspěšného studentského projektu stojí DigiLab také za poskytovatelem peer-to-peer carsharingu HoppyGo.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)