Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ÚS odmítl stížnost muže potrestaného za ohrožení auta na D1

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Šestiletý trest vězení pro Christa Dimitrova Klisurova za ohrožení posádky osobního auta na D1 je definitivní. Ústavní soud (ÚS) odmítl mužovu stížnost.

Klisurov auto takzvaně vybrzdil. Řidička musela prudce zpomalit a po smyku narazila do svodidel. Podle pravomocného verdiktu se muž dopusil pokusu o ublížení na zdraví a poškození cizí věci.

"ÚS posoudil argumenty stěžovatele obsažené v ústavní stížnosti, konfrontoval je s obsahem napadených rozhodnutí a dospěl k závěru, že ústavní stížnost je zjevně neopodstatněná," stojí v usnesení.

Muž si stěžoval na porušení základních práv. Zpochybňoval to, zda lze skutek vůbec posuzovat jako trestný čin. Už v neúspěšném dovolání k NS tvrdil, že se neprokázal úmysl. Připustil, že po předjetí vozidla se agresivnějším způsobem zařadil těsně před ně, což prý vyvolalo úlekovou reakci řidičky a smyk. Lepší řidič by podle něj situaci zvládl.

Riskantní jízdu Klisurova sledovali svědci a zachytily ji kamery. Vinu popíral. Justice uložila relativně vysoký trest zejména s ohledem na možné následky, které mohl Klisurov svým jednáním způsobit. Řidiči přitížilo i to, že byl v minulosti několikrát potrestán za rychlost.

Incident se odehrál na 117. kilometru D1 ve směru na Brno v červenci 2013. Klisurov v superbu si podle verdiktu riskantním počínáním vynucoval nárok na jízdu v levém jízdním pruhu. Po přejezdu do pravého pruhu musela lékařka v pomalejší hondě prudce zabrzdit a skončila ve svodidlech. Při nehodě se jedna žena ze čtyřčlenné posádky lehce zranila.

Soudy řešily více případů, jejichž společným jmenovatelem je agresivita řidičů. Například Luboš Lacina dostal za vytlačení pomaleji jedoucího vozidla z D1 pětiletý trest vězení. Loni poslal brněnský krajský soud na 15,5 roku do vězení Martina Nováka. V srpnu 2013 v Brně vytlačil svým jaguarem dodávku se šesti lidmi na svodidla. Vrchní soud čin překvalifikoval z pokusu o vraždu na těžké ublížení na zdraví a trest snížil na 6,5 roku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
10. 6. 2016 10:54
Re: tohle tvrdě trestat
..přidávání při předjíždění?
Avatar - twistedTSD
5. 4. 2016 12:23
ubožák
Zajímavé, jakým způsobem se tihle /skuteční/ piráti zpravidla obhajují. Plná huba základních práv, o vině nemůže být ani řeč a oběť svého jednání ještě nařknou z toho, že neumí řídit, případně včas uskočit a může si za to sama...Koule postavit se k tomu jako chlap veškeré žádné.
5. 4. 2016 07:37
Je to čvarga za volantom
A ako povedal kamarát: Pán šofér je z teba až vtedy, keď ťa na tvojom BMW predbehne maník na Thalii a ty si ideš v pohode ďalej svojim tempom. :-)
5. 4. 2016 06:52
Re: tohle tvrdě trestat
Souhlas.
Avatar - JohnyRnR
4. 4. 2016 22:40
Re: tohle tvrdě trestat
Souhlas, tohle a přidávání při předjíždění jsou snad nejnebezpečnější věci, navíc zcela záměrné. Tady je nekompromisní pálka včetně basy rozhodně na místě.