Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VDL Citea LLE-127 Medibus je autobus proměněný v lékařské pracoviště

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost VDL Bus & Coach a vedle své široké palety autobusů pro městskou, meziměstskou a dálkovou dopravu nabízí i vozidla, která mohou sloužit například jako lékařské středisko.

Společnost VDL Bus & Coach se věnuje vývoji, výrobě a prodeji široké řady vozidel. V současnosti jednu z jejích hlavních činností představují především autobusy.

V případě vozidel pro meziměstskou a dálkovou dopravu je její vlajkovou lodí patrový model FDD2, zastupující modelovou řadu Futura, do níž patří mimo jiné i modely FMD2-135 či FHD2-106. Vozidla určená pro městský provoz pak patří do rodiny pojmenované Citea.

Vedle těchto modelových řad pak společnost VDL Bus & Coach nabízí i minibusy a midibusy, jejichž základem jsou nejčastěji lehká užitková vozidla Volkswagen Crafter a Mercedes-Benz Sprinter, který se stal základem i pro VDL MidBasic Electric.

Na základech lehkých užitkových vozidel značek Volkswagen a Mercedes-Benz pak společnost VDL Bus & Coach nabízí i speciální vozidla pro policii, zatímco autobusy ze své vlastní produkce umí například ve zdravotnické středisko.

To se týká právě autobusu VDL Citea LLE-127. Za vznikem tohoto autobusu stojí specializovaná divize VDL Bus Venlo, která jej připravila ve spolupráci s VDL Bus Heerenveen a VDL Bus Chassis pro německou Bayern Express a P. Kühn, dceřinou společnost DB Regio.

Medibus má od začátku července letošního roku v pronájmu sdružení KVH (Kassenärztliche Vereinigung Hessen, sdružení lékařů zdravotních pojišťoven), které jej využívá čtyři dny v týdnu jako mobilní lékařské středisko v šesti obcích v okresech Hersfeld – Rotenburg a Werra – Meißner v severním a východním Hesensku v Německu. Vzhledem k nedostatku lékařů ve venkovských oblastech bude KVH provozovat Medibus v následujících dvou letech jako pilotní projekt pro zajištění lékařské péče zdejším obyvatelům.

Základem pro Medibus je dvounápravový nízkopodlažní autobus VDL Citea LLE ve svém nejdelším provedení s celkovou délkou 12,7 m. V interiéru jsou čtyři oddělená pracoviště s kompletním vybavením pro práci praktických lékařů. Každá z místností má svou vlastní klimatizaci.

Na boku vozidla je umístěna velká markýza, pod níž může být za příznivého počasí umístěna venkovní čekárna. Medibus má na střeše usazeny solární panely, které snižují závislost vozidla, resp. lékařských pracovišť v jeho interiéru, na vnějších zdrojích elektrické energie.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)