Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VDL MidBasic Electric aneb Sprinter jako elektrobus

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost VDL Bus & Coach rozšiřuje svou nabídku o čistě elektřinou poháněný minibus, jehož základem je aktuální Mercedes-Benz Sprinter.

Společnost VDL Bus & Coach již nyní odhaluje svou novinku v podobě modelu MidBasic Electric, jejíž světová výstavní premiéra se odehraje na letošním Mezinárodním veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru na konci září.

VDL MidBasic Electric stojí na podvozku lehkého užitkového vozidla Mercedes-Benz Sprinter a využívá i větší část jeho karoserie, zatímco vznětovou pohonnou jednotku nahradil čistě elektrický pohon, na jehož vývoji spolupracovala rakouská firma Kriesel.

Minibus bude na trh uveden s elektromotory disponujícími výkony od 120 do 150 kW, jimž budou potřebnou energii poskytovat lithium-iontové baterie s kapacitou 72 kWh, resp. na přání až 92 kWh.

Kapalinou chlazené baterie jsou uloženy pod podlahou, aby se snížilo těžiště vozidla a podle materiálů společnosti VDL Bus & Coach mají zajistit dojezd v rozsahu od 200 do 300 km v závislosti na kapacitě baterií a profilu trasy. Minibus disponuje i systémem rekuperace kinetické energie.

K dobíjení lze využít standardně dodávané 22 kW nabíječky, ale čas potřebný k dobití na 100 % prozatím uveden nebyl.

Zajímavým prvkem výbavy vozidla, které bude na IAA prezentováno v uspořádáním interiéru pro osm sedících cestujících, je „inteligentní“ systém, umožňující předehřívání nebo naopak ochlazování interiéru bez vlivu na celkový dojezd.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)