Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Venucia T70: Po elektromobilu přichází SUV

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Nissan před časem uvedl v Číně novou značku Venucia. Po vlastní verzi elektromobilu Leaf je na řadě SUV.

Nissan má v Říši středu společný podnik se státním Dongfengem a Venucia je jejich společným produktem. Příchod SUV byl avizován již dříve, dostalo typové označení T70 a svou výstavní premiéru si odbývá na autosalonu v Kantonu. Základ ale známe velmi dobře i z Evropy. Japonská automobilka totiž vzala starší sedmimístný Qashqai první generace (tedy model +2) a změnila jeho design. Jak jednoduché, že? Proč však nevyužít stávající výběhovou techniku a neušetřit spoustu peněz?

Na přídi našla místo velká hlavní světla a mohutná mřížka chladiče s chromovanými vodorovnými žebry. Také kapota je jiná, dostala prolisy, Nissan chce u T70 prosadit určitý sportovní nádech. Vizuální úpravy jsou celkem markantní, ani třetí boční okno nemá stejné zakřivení jako výchozí model, který už u nás nekoupíte. Alespoň podle zveřejněných fotografií zmizelo i černé oplastování, karoserii lakují jedinou barvou.

Základem motorové palety je čtyřválcová zážehová šestnáctistovka o výkonu 88 kW, větší agregát nabídne 105 kW. Pro každý se ovšem dodávají jiná převodná ústrojí, první je spřažen výhradně s bezestupňovým CVT, druhý pak buď s pětistupňovým manuálem, nebo s automatem. Klasická měničová skříň má také pětici rychlostí.

Standardní výbava zahrnuje litá kola, centrální zamykání, ABS, EBD, dva airbagy, palubní počítač, zvukovou aparaturu s dotykovým displejem, Bluetooth a elektrické ovládání oken. V té nejvyšší má auto vzadu výhradně diodové světlomety, dále bezklíčkový vstup, kameru s otáčením o 360 stupňů, kožená sedadla s vyhříváním a automatickou klimatizaci. Interiérové plasty mají kvalitu odpovídající zaměření i trhu, ale původní úrovně známé z Evropy nedosahují. Čínská klientela je v tomto ohledu méně náročná než my. Na jiné trhy se venucia do alespoň lehkého terénu určitě nedostane.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)