Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Corvette ZR1 jako zaváděcí vůz na 500 mil Indianapolis (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
V neděli se pojede další ročník jednoho ze tří nejslavnějších automobilových závodů na světě.

Oficiálním zaváděcím vozem Indy 500 je letos Corvette ZR1. Australan Ryan Briscoe se s ní prohnal po slavném oválu. V rozhovoru prozradil, že ZR1 je schopna do lehce klopených zatáček Indy jet bez problémů rychlostí 225-241 km/h, na rovinkách je samozřejmě ještě rychlejší.

Verze pro Indy není nijak upravovaná, na zadní nápravu se přenáší 476 kW (646 k) výkonu. Pace car svým vzhledem odpovídá modelům oslavujícím 60. výročí zahájení výroby Corvetty. „60th Anniversary Package“ ale můžete mít v USA ke kterékoli Corvettě modelu 2013, není to žádná limitovaná edice. Bílý lak a modrou kůži uvnitř doplňují v případě ZR1 šedé brzdové třmeny, loga na kolech a modré pruhy na kapotě.

Proč se při demonstračních jízdách střídal Briscoe s Heliem Castronevesem? Australan i Brazilec jsou totiž jezdci týmu Penske, který za čtyři desítky let vybojoval v proslulých „Mílích“ již patnáct triumfů. Letos v IndyCar Series používá jako všichni ostatní šasi Dallara DW12 pojmenované po Danu Wheldonovi. Ale před zadní nápravou najdeme agregát Chevrolet V6 2,2 l se dvěma turby. Takže volba pilotů je logická.

Briscoe a Brazilec Helio Castroneves navíc nejsou žádnými béčky. Helio vyhrál 500 mil Indianapolis již třikrát, v letech 2001, 2002 a 2009. Pro Penskeho jezdí už třináctou (!) sezonu, začínal ještě v šampionátu CART. Ač se v USA nenarodil, na jeho řeči byste to nepoznali. Ryan Briscoe má zatím na kontě nejlépe 5. místo z ročníku 2007, barvy Penske obléká v IndyCar od roku 2008. Letos byl nejrychlejší ve čtyřkolové kvalifikaci průměrem 364,413 km/h, takže bude v neděli startovat z pole position.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - CorvetteC6
21. 8. 2012 05:41
Pronajmu Chevrolet Corvette
Nabízím Chevrolet Corvette C6 k pronájmu za nejlepší ceny. Nejsem firma, je moje vlastní, takže se můžeme dohodnout na čemkoli bude potřeba. :-) Tady je můj inzerát: [odkaz] Ozvěte se co nejdřív prosím na speedydeeps@seznam.cz