Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Unikátní přestavba starého Chevroletu Suburban má tisíc koní. Za milion dolarů

Marek Bednář
Diskuze (0)

Stroj jménem Icon Reformer je unikátní stavbou, založenou na Chevroletu Suburban z roku 1970. Po technické stránce na ní však není archaického vůbec nic.

Když ještě SUV byly spíš kapotované náklaďáky než dnešní luxusní auta a Chevrolet Suburban byl velkým kombíkem, stojícím na žebřinovém rámu, v nabídce byla verze s třemi bočními dveřmi. Vlevo byly jedny, vpravo dvoje a žádné z nich nebyly posuvné.

Právě tehdy, v roce 1970, vznikl kousek, který se stal základem tzv. restomodu americké firmy Icon, která je dechberoucími přestavbami starých „amerik“ dobře známá. Vůz, který dostal jméno Reformer, tomu jen přidává.

Video se připravuje ...

Kromě důsledné renovace, která se však nesla v duchu minimalismu dostala karoserie úpravu, která ji ale z ojedinělé učinila tuctovou – čtvrté boční dveře. Zákazník, pro kterého Icon tohle auto stavěl, však nelpěl na tradicích – naopak žádal, aby konstruktéři šli do extrému.

To se jim skutečně podařilo s pohonným ústrojím. Pod kapotou pracuje osmiválec Alien LS 427, postavený firmou Nelson Racing Engines. Ta se, jak její název prozrazuje, specializuje na závodní motory. Pohonná jednotka v reformeru díky dvěma turbodmychadlům dává 1.014 koní a 1.220 Nm.

O přenos na kola se stará automatická převodovka 4L85-E, zadní náprava je model 60 firmy Dana a rámové šasi s nezávislým zavěšením všech čtyř kol vytvořila speciálně firma Art Morrison. O zpomalení se starají brzdy Brembo, kola jsou značky HRE.

Zní-li vám to velmi draze, máte pravdu – investice do prací dosáhla 1,1 milionu dolarů, tedy asi 25,2 milionu korun. A samozřejmě, vůz není na prodej a Icon další stejný nevyrobí.

Marek Bednář
Diskuze (0)

Doporučujeme