Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ostrý Chevrolet Corvette ZR1 se představí v létě. Prozatím burácí na upoutávce

Daniel Fuglevič
Diskuze (0)

Použití dvojice turbodmychadel je u nejnovější ZR1 pravděpodobné. Elektrifikace je však stále otázkou.

Chevrolet se již chystá na premiéru vůbec nejostřejší varianty zatím poslední generace Corvette (C8). Po výkonnější Z06 a hybridní verzi E-Ray tedy zanedlouho rozšíří nabídku modelu i známý dodatek ZR1. Americká automobilka potvrzuje odhalení okruhově zaměřené Corvette na léto a prozatím láká zájemce krátkým videem.

Video se připravuje ...

V upoutávce lze na okamžik spatři přední i boční siluetu nové Corvette ZR1, především nám ale přiostřená verze dává chvilkově poslechnout svůj zběsilý projev. Lze očekávat, že Chevrolet bude chtít opět překonat sám sebe a konkrétně tedy minulou generaci ZR1 (C7), která v roce 2019 nesla titul nejsilnější a nejrychlejší sériové Corvette v historii značky.

Automobilka zatím nezveřejnila technické informace, americký magazín Car and Driver nicméně předpokládá, že ZR1 použije základ 5,5litrového V8 jako v Z06, jejíž výkon 679 koní (500 kW) ale novinka samozřejmě zásadním způsobem překročí. Mluví se o výkonu přes 800 koní (588 kW), kterého by měl Chevrolet tentokrát dosáhnout použitím dvojice turbodmychadel.

V kartách je přitom nadále i využití určité formy elektrifikace, například elektromotorů na přední nápravě. Tuto konfiguraci si ale možná Chevrolet ponechá pro ještě výkonnější variantu Corvette – v dříve uniklých dokumentech označovanou jako Zora. Tento nový vrchol řady Corvette by dosahoval okolo tisícovky koní.

Kromě podstatného navýšení výkonu obdrží ZR1 dle předpokladů i výrazné aerodynamické úpravy. Na Nürburgringu už byly zahlédnuty testovací prototypy využívající dvě různé konfigurace zadních křídel. Po vzoru minulé generace ZR1 by tak mohl Chevrolet opět nabízet aeropaket zaměřený na vysoký přítlak nebo alternativě zajišťující nižší odpor s ohledem na dosažení co nejvyšší maximální rychlosti.

Přesné datum premiéry Corvette ZR1 zatím Chevrolet nezveřejnil. S odhalením v létě pak dorazí novinka k prodejcům v USA nejspíše na začátku roku 2025.

Daniel Fuglevič
Diskuze (0)

Doporučujeme