Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Crash test Porsche z lega. Dopadlo to... děsivě!

David Bureš
Diskuze (17)
Nárazový test Porsche 911 GT3 RS postaveného z Lega techniky z ADACu příjemně překvapil, a to přestože se autíčko při nárazu výrazně poničilo.

Video se připravuje ...

Německý autoklub ADAC za svoji historii provedl nepřeberné množství různých zkoušek, aby poradil řidičům. Tentokrát však ve spolupráci s magazínem c’t realizoval něco nadmíru zajímavého, když uspořádal nárazový test autíčka postaveného z Lega. Výsledek autory testu příjemně překvapil.

Crash testu se účastnil zmenšený model Porsche 911 GT3 RS, který je nabízen v rámci řady Lego Technic, určené už pro odrostlejší děti a teenagery. Vůz se skládá z více než 2.700 kostiček a jeho stavba zabere 856 kroků, díky čemuž zmenšené porsche patří mezi nejkomplexnější stavebnice, které kdy Lego nabídlo. Jedná se o opravdu detailní práci, protože model má upravitelný zadní spoiler, fungující řízení, dvouspojkovou převodovku i plochý šestiválec s pohyblivými písty. Možná i proto se i jeho cena blíží skutečnému Porsche, za stavebnici zaplatíte 8.999 korun.

„Nejtěžší úkol bylo otestovat zmenšený model v běžném testovacím středisku na crash testy a zároveň nabídnout co nejrealističtější náraz,“ říká Johannes Heilmaier, vedoucí technického centra ADACu. Automobil se tak rychlostí 46 km/h rozjel proti speciálně navržené bariéře.

Při nárazové zkoušce provedené v testovacím centru ADACu v Landsbergu se sice velká část auta zničila, samotní výzkumníci ale konstruktéry od Lega chválí. „Šasi nemělo žádný problém s vysokou rychlostí a zůstalo pohromadě,“ všímá si Heilmaier. Samotná karoserie ale byla zničená hodně, jednotlivé kostičky se při nárazu rozletěly do dáli. Což dokazuje, že tohle Porsche je spíše než na hraní k vystavení někde ve vitríně.

David Bureš
Diskuze (17)
25. 5. 2017 08:14
Re: Stupeň poškození?
Asi jsem měl slabší chvilku... >:D
25. 5. 2017 07:39
Lego
Není náhodou u Lega dáno že k rozcvaknutí kostek od sebe je potřeba síla 3 (nebo 4, teď přesně nevím) Nevtonů? To pak je logické, že náraz ve 46 Km/h dopadne takto.
24. 5. 2017 20:59
Re: Stupeň poškození?
Oba jste pitomci, mnohem zajimavejsi by bylo se dozvedet, kolik kosticek se tim narazem skutecne znicilo.
Avatar - Uživatel_5340709
24. 5. 2017 14:36
Re: Stupeň poškození?
A čemu tím prospějete? :-)
Avatar - rohYpnol
24. 5. 2017 14:02
Re: Stupeň poškození?
??? asi nechápu, vždyť právě na to se ptám!

já: Kolik kostiček se skutečně zničilo?
ty: Mě by spíš zajímalo, kolik kostiček se skutečně zničilo...