Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Ducati láká na premiéru zcela nového modelu SuperSport

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Italská značka Ducati se v roce oslav svého 90. výročí vrací k tradičnímu označením SuperSport, které po několikaleté přestávce opět ponese silniční sportovní stroj.

Označení SuperSport nebo rovněž jen SS bylo s motocykly značky Ducati spojeno od první poloviny sedmdesátých let a proslavila je dvojice sportovních silničních modelů 750 SS a 900 SS se vzduchem chlazenými dvouválci do L, jejichž kariéra na trhu skončila v roce 1981.

Ducati se pak k označení vrátila se zcela novým typem 900 SuperSport v roce 1988. Charakteristický byl pro tento model vedle vzduchem chlazeného dvouválce i jeho trubkový rám a kapotáž s velkým čtvercovým hlavním světlometem. Na devítistovku během devadesátých let navázaly modely 350 SS, 400 SS, 600 SS a 750 SS se stejným designem.

Na konci devadesátých let došlo k důkladnému omlazení, které lze i díky zcela novému designu považovat za novou generaci. Ta opět nabídla několik různých objemů vzduchem chlazeného dvouválce. Nejprve se jednalo o 750 SS a 900 SS a následně došlo na jejich náhradu trojicí 620 SS, 800 SS a 1000 SS se stejným designem ale odlišným objemem a výkony.

Historie modelové řady SuperSport se uzavřela s modelovým rokem 1999 a v nabídce značky Ducati je od té doby poměrně citelná mezera mezi naháči modelové řady Monster a supersportovními silničními stroji, které v současnosti zastupují modely řady Panigale.

U Ducati jsou si této skutečnosti samozřejmě vědomi a údajně již od roku 2012 pracují na nové generaci modelové řady SuperSport. Ta se má nyní představit v rámci mezinárodního motocyklového veletrhu Intermot pořádaného v Kolíně nad Rýnem od 5. do 9. října letošního roku.

Samotná značka Ducati na premiéru své novinky láka prostřednictvím krátkého videa, ale bližší informace k novince neuvádí. Podle neoficiálních informací se můžeme těšit na sportovní silniční motorku vhodnou pro každodenní použití s designem, který nemá příliš daleko k supersportům řady Panigale.

Pod slušivou kapotáží se má údajně ukrývat důkladně přepracovaný kapalinou chlazený dvouválec z modelu Hypermotard 939, který ve svém původním působišti nabízí z objemu 937 cm3 výkon 83,1 kW (113 k) při 9000 min-1 a točivý moment 97,9 N.m při 7500 min-1.

Motor má v novince tvořit významný nosný prvek, který má doplňovat poměrně minimalisticky pojatý rám v oblasti hlavy řízení a podsedlové části. Podvozek má být vybaven komponenty značek Öhlins a Brembo. Podobně jako u starších modelů SupeSport má být i zde použito relativně pohodlné jednodílné stupňovité dvousedlo.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)