Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jaký byl rok 2015 podle Lamborghini?

David Bureš
Diskuze (0)
Lamborghini letos představilo posílený Aventador nebo Huracán s pohonem jen zadních kol. Rovněž potvrdilo výrobu SUV.

Blížící se konec roku obvykle znamená čas bilancování. Shrnout uplynulých 12 měsíců se rozhodlo také Lamborghini, které pomocí přiloženého videa oslavuje konec roku. Snímek připomíná ty nejdůležitější okamžiky roku 2015 spjaté s automobilkou s rozzuřeným býkem ve znaku.

Lamborghini se rozhodlo připomenout především letos prezentované modely. Důležitou premiérou byl Aventador LP 750-4 Superveloce, což je vrcholná verze dvanáctiválcového modelu s výkonem 552 kW. Aventador na jaře debutoval nejprve ve formě kupé, v létě pak následovala otevřená verze.

Kupé pak zažilo nebývalý úspěch, když Severní smyčku Nürburgringu objelo za méně než sedm minut. Díky tomu se může měřit s těmi vůbec nejrychlejšími sériovými vozy planety na tomto okruhu.

Lamborghini rozšířilo také nabídku modelu Huracán. Zářijovou novinkou byl Huracán LP 610-4 Spyder, otevřená verze desetiválcového supersportu s výkonem 449 kW, jejíž plátěná střecha se za záda posádky shrne za pouhých 17 sekund. V listopadu pak debutoval Huracán LP 580-2, což je kupé s upraveným vzhledem a podladěným desetiválcem na 427 kW. Hlavní změnou je ale fakt, že tento Huracán má poháněná jen zadní kola.

Italský výrobce prezentuje také své další aktivity. Zákazníkům nabízí školu řízení na sněhu nebo oblečení s motivy značky. Zmínit je potřeba i značkový šampionát Lamborghini Super Trofeo, který čítá evropskou, americkou a asijskou sérii. Od letošní sezony se šampionátu navíc zúčastní nový Huracán Super Trofeo.

Důležitou událostí pak bylo rovněž oficiální potvrzení sériové výroby SUV. Auto vycházející z konceptu Urus by se mělo začít prodávat v roce 2018.

A jaký je výhled pro rok 2016? Na březnovém autosalonu v Ženevě automobilka představí speciál Centenario LP 770-4 na počest 100 let od narození svého zakladatele, Ferruccia Lamborghiniho. K tomu by už ale mohlo dojít pod vedením nového šéfa značky. Spekuluje se o tom, že ten stávající, Stephan Winkelmann, se přesune k Audi, do sportovní divize Quattro. Lamborghini by pak podle těchto zpráv měl vést Stefano Domenicali, bývalý šéf stáje Ferrari ve Formuli 1.

David Bureš
Diskuze (0)