Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Lamborghini láká na příchod závodního Huracánu Super Trofeo

David Bureš
Diskuze (0)
Nový býčí speciál je určen pro značkový šampionát Lamborghini Super Trofeo. V něm nahradí dosluhující Gallardo.

Od příští sezony nasadí Lamborghini ve svém značkovém šampionátu Super Trofeo speciál vycházející z nového babylamba, modelu Huracán. Automobil bude světu oficiálně představen 15. srpna na přehlídce závodních aut Quail v americkém Monterey, zatím se představuje na přiloženém videu.

Vývoj závodního Huracánu Super Trofeo má na starosti závodní divize automobilky Squadra Corse. První testy italského speciálu již proběhly na italském okruhu Vallelunga, který se pomalu stává domácím okruhem Lamborghini. Právě během testů bylo pořízeno přiložené video.

Za volantem prototypu se střídají především jezdci Fabio Babini a Adrian Zaugg. Oba mají se šampionátem Super Trofeo bohaté zkušenosti, Babini dokonce tuto sérii dvakrát vyhrál – v letech 2009 a 2011.

Úkolem testovacích jezdců bude správně naladit auto tak, aby vyhovovalo této sérii, v níž startují po boku profesionálů rovněž amatérští jezdci. S prototypy Huracánu Super Trofeo se svezou také vybraní piloti mladší 26 let, kteří závodí v tomto šampionátu. Lamborghini díky tomu získá zpětnou vazbu od jezdců, kteří s Huracánem budou skutečně závodit, sami mladíci pak nabydou důležité zkušenosti.

O technice Huracánu Super Trofeo zatím výrobce mlčí, není tak zatím jasné, co všechno bude převzato ze sériového auta. Produkční Huracán je poháněn 5,2litrovým desetiválcem o výkonu 449 kW, jehož síla je na všechna kola posílána prostřednictvím sedmistupňové dvouspojkové převodovky.

Huracán bude do šampionátu Super Trofeo nasazen v příštím roce. Od roku 2009 je v tomto poháru používáno Gallardo Super Trofeo, které bylo před loňskou sezónou modernizováno po vzoru tehdy faceliftovaného Gallarda LP 560-4. Šampionát Lamborghini Super Trofeo byl ale prvně pořádán již v devadesátých letech, kdy proti sobě bojovala Diabla – nejprve od roku 1996 verze SVR, od roku 2000 pak vylepšené provedení GTR.

Lamborghini od loňského roku pořádá tři oddělené série Super Trofeo – evropskou, asijskou a severoamerickou. Nejlepší jezdci z jednotlivých sérií se na konci sezony utkávají proti sobě v závěrečném světovém finále, které se letos bude konat v malajsijském Sepangu.

David Bureš
Diskuze (0)