Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Rekordní jízda Higginse s upraveným Subaru WRX STI na Isle of Man

David Bureš
Diskuze (3)
Higgins trať používanou při slavné motocyklové Tourist Trophy prolétl se svým subaru s průměrnou rychlostí 207 km/h.

Britský jezdec Mark Higgins letos opět vyrazil na svůj rodný ostrov Man, aby překonal rekord na zdejším přírodním okruhu používaném na motocyklovém závodu Isle of Man Tourist Trophy. Snaha se povedla, Higgins stávající rekord několikrát postupně vylepšil až na skvělý čas 17 minut a 35,139 sekundy.

Tato hodnota znamená, že úzkou tratí na ostrově Man Higgins prolétl s průměrnou rychlostí 207 km/h! Svůj předchozí rekord z roku 2014 tak Higgins vylepšil o minutu a 40 sekund.

Higgins je rallyový jezdec, a proto neusedl do sedla nějakého motocyklu, ale za volant automobilu. Jako již tradičně se jednalo o subaru, tentokrát speciálně vylepšený sedan WRX STI, na jehož přestavbě se podílel známý úpravce Prodrive.

Zatímco před dvěma lety bylo tehdejší subaru poměrně blízké sériovému WRX STI, letos použitý vůz měl blíže závodním speciálům. Prodrive jej postavil podle pravidel FIA, a to na základě dřívějších zkušeností na Tourist Trophy a v šampionátu WRC.

Dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec pod kapotou byl proti sériové jednotce významně upraven, výsledkem použití většího turbodmychadla a dalších úprav je údajně až výkon 600 koní (441 kW) a točivý moment 542 N.m. Subaru se dočkalo i upraveného zavěšení, aerodynamiky nebo převodovky, která má delší převody, než jaké se používají ve WRC. Na Isle of Man se totiž většinu času jede na plný plyn, a tak je potřeba vysoká maximální rychlost. Použité pneumatiky pak byly slicky Dunlop Sport MAXX používané v britském okruhovém šampionátu cestovních vozů.

"Podmínky byly skvělé, jediným problémem bylo v posledních osmi, deseti kilometrech to, že jsem přes mouchy na čelním skle moc neviděl. Poslední část tak byla obtížnější, ale nemůžu si moc stěžovat, protože motorkáři je na svých průzorech mají po celou jízdu," okomentoval svůj rekordní zápis sám britský pilot.

Dosažený čas ale Higginsovi nestačí. V pátek se totiž pokusí ještě o jednu jízdu, aby zkusil čas ještě překonat. Ve srovnání s motocyklovými jezdci je totiž stále co zlepšovat. Aktuální absolutní rekord asi 61 km dlouhého okruhu totiž činí 16 minut, 58,254 sekund, což znamenalo průměrnou rychlost přes 214 km/h. Tento čas letos na BMW S1000RR zajel Michael Dunlop, několikanásobný šampion závodu.

David Bureš
Diskuze (3)
10. 6. 2016 14:46
Re: hnusný video
Video ještě není hotový, je v přípravě. Tohle je řekl bych takové demo.
9. 6. 2016 22:05
hnusný video
Kterej idiot natočil takový debilní záběry? Dyť z toho videa nikdo nic pořádnýho nemá?? :no:
9. 6. 2016 15:52
Tohle je jízda!
Pecka, co víc dodat. :yes: Tohle není jako ty suchý formulky co se jezdí každou nědeli :-!