Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Stadium Super Trucks. Závody, jaké jste neviděli

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Stadium Super Trucks patří bez diskuze k nejzábavnějším závodům současnosti, které nabízejí dlouhé skoky, táhlé drifty, řev osmiválců, obrovské náklony a fascinující práci podvozku při tlumení dopadů.

Tyto závody začínaly podobně jako například NASCAR a startovaly v nich sériové terénní pick-upy, které byly stále více upravovány až z nich vznikly specifické závodní speciály. Ty si to ještě před třemi roky rozdávaly především na hliněných tratích a výsledek připomínal kombinaci autokrosu s plochou dráhou.

Do současné podoby tyto závody transformoval Robby Gordon, bývalý jezdec IndyCar a NASCAR, a od roku 2014 se pořádají na speciálně připravených městských okruzích. Oficiální jméno série pak zní Speed Energy Formula Off-Road Presented By Traxxas.

Závodní speciály mají k sériovým pick-upům podobně daleko jako dnešní NASCAR k produkčním kupé svých značek, jejichž jména nesou. V trubkovém rámu je zde za přední nápravou uložen vidlicový osmiválec Chevrolet o výkonu okolo 441 kW (600 k), který nemá problém rozjet stroj o hmotnosti 1300 kg na rychlost okolo 230 km/h, jíž se závodní speciály pohybují po poměrně úzkých tratích.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
18. 9. 2016 17:46
tyhle zavody
jsem zaregistroval nekdy loni nebo predloni a ano, musim rict, ze me to celkem bavi.