Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Subaru Outback vs. VW Passat Alltrack v Hummer centru. Terénní sprint!

Martin Machala
Diskuze (172)
Taková malá ochutnávka z připravovaného srovnávacího testu. Souboj rádobyterénních kombíků ve sprintu do kopce!

Video se připravuje ...

Snaží se tvářit, že je pro ně zpevněná silnice zbytečný luxus a že každou volnou chvilku tráví třeba v takovém Hummer centru. Rozhodli jsme se tedy pro trochu netradiční srovnání, ať se Subaru Outback s Volkswagenem Passat Alltrack předvedou, jestli se v nich skrývá alespoň kousek, řekněme, z modelů SUV…

Vybaveni jsou i na Hummer centrum expedici docela slušně. Světlá výška Outbacku činí 200 mm, Alltrack se zastavil už na 174 mm (o osmadvacet milimetrů víc než u standardního kombíku). Samozřejmostí je v obou případech pohon všech čtyř kol. Možná stále trochu překvapí, že i Subaru využívá v zásadě „Haldex“. Tedy v kombinaci s variátorem Lineartronic, verze s manuální převodovkou používají centrální diferenciál uzavíraný viskózní spojkou. Lineartronic však spoléhá na hydraulicky ovládanou vícelamelovou spojku, která za standardních podmínek posílá 90 % točivého momentu na přední nápravu. V extrému pak může na zadní kola směřovat padesát procent newtonmetrů. Subaru využívá také tzv. Active Torque Vectoring, což je známé přibržďování vnitřních kol.

U Volkswagenu se tomuto systému říká XDS, čtyřkolka pak využívá Haldex páté generace, tedy elektrohydraulickou lamelovou spojku. Nejnovější provedení Haldexu je sice jednodušší (chybí tlakový zásobník), zároveň ale má pracovat rychleji. Zadní kola pak zvládne zásobit až osmdesáti procenty točivého momentu.

Tolik teorie, ve videu jsme se pokusili o menší, trochu improvizovaný závod. Spíš než o vítězství (jak uvidíte ve videu, s tím vítězstvím to bylo trochu složitější…) nám šlo o to zjistit, jestli se vůbec Outback a Alltrack s Hummer centrem vypořádají. Respektive, Subaru jsem dával docela velké šance, i při pohledu na ty hluboké a zmrzlé koleje… Ale co ten vyfintěný bílý kombíček se světlostí 174 mm? Nebude ho muset nakonec Hummer tahat z bryndy? No, překvapil Alltrack, překvapil! Více ve videu!

Martin Machala
Diskuze (172)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
5. 2. 2016 08:47
Re: Normálně bych nevěřil...
že si tak vztahovačnej a bereš vše na sebe. tohle bylo na všechny experty co potřebují ke všemu klasickou ručku. S AWD aRWD potřeba není, jenom u předohrabu >:D

Takže tvoje ironie je sice hezká, ale brečíš tu zbytečně.
5. 2. 2016 07:59
výsledek je mi jasný předem
z těchhle dvou vyhrála octavia ... >:D :no:
5. 2. 2016 03:40
Re: Normálně bych nevěřil...
Bariku, škoda že jsi si nepoposedl a nezkusil najít ve slovníku co je ironie >:-[]
Avatar - Barrichello
5. 2. 2016 01:28
Re: Normálně bych nevěřil...
Jenže tyhle motory sou v Evropě už jen u luxusních aut zatímco v USA to můžeš pořád mít v obyčejnm SUV nebo kupé nebo v autě jako Chrysler 300C/Dodge Charger.
Avatar - Barrichello
5. 2. 2016 01:23
Re: Normálně bych nevěřil...
Mustang před 15 lety byl třeba taky Mustang SVT Cobra co měl vzadu víceprvek. Není Mustang jako Mustang.....navíc Mustang v základu byl vždy levn auto pro zábavu a mladé.

Ne konkurence luxusních GT a supersportů