Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video s VW e-Crafterem: Elektrickou dodávku jsme potrápili na dálnici i pod náporem brambor

Stanislav Kolman
Diskuze (55)
Jasně, e-Crafter je od začátku prezentován jako ideální dodávka pro městské rozvážky, i tak jsme ale neodolali a připravili si pro něj pár náročnějších disciplín. Jak si vedl?

Volkswagen si nechal vypracovat analýzu a zjistil, že typický podomní kurýr najede za den kolem 70 kilometrů, vozí asi 900 kg těžký náklad a na konci dne uklidí vůz do hlídaného areálu. Nejinak je tomu u stavebních firem či drobných zemědělců. Takovým by mohl stačit známý Streetscooter s dojezdem 85 km. Co když je to ale málo a napříč městem potřebujete urazit větší vzdálenost? Právě pro takové zájemce připravil VW elektrickou dodávku e-Crafter, která nám dělala společnost v redakční garáži.

Technika golfu

Tedy ne doslova v garáži, tam by se e-Crafter nevešel. Na výšku má totiž 2590 mm, což byl ostatně problém i u jediné dobíječky v okolí redakce, kam jsme měli alespoň teoretickou šanci se dostat. Nakonec se to povedlo, byť rozhodovaly milimetry. Na druhou stranu nejde o nic, co by mělo kupujícího takového vozu trápit. Ten má jistě trasy dopředu velmi dobře rozvržené a dobíjení řeší ve svém rozlehlém zázemí. Vždyť e-Craftery před uvedením do prodeje netestoval nikdo menší než Coca-Cola či DHL.

V obrovském balení vozu s rozvorem 3640 mm, ložným prostorem 10,7 m3 a nosností 970-1720 kg (v závislosti na specifikaci) se schovává technika elektrického golfu. Elektromotor má sílu 100 kW a k dispozici je točivý moment 290 newtonmetrů od nulových otáček. Rozjezdy s autem jsou příjemně tiché a plynulé, snad jen na výraznější rekuperaci si budete chvilku zvykat. Co mi vadilo o něco víc je maximální rychlost omezená na 90 km/h. Chápu důvod a je mi jasné, že při dálniční stotřicítce by dojezd mizel jako výplata z účtu vášnivého sázkaře. Ale na druhou stranu, řidičovi by hlavně při předjíždění občasná akcelerace nad tento limit přišla vhod a nevidím důvod, proč by neměl mít možnost volby.

Pral se statečně

Jízda je tedy klidná a pohodová, navíc toho e-Crafter opravdu hodně uveze. I když jde o dodávku určenou hlavně pro městské popojíždění, kde má užitkáč největší příležitost „vyrekuperovat“ nějaký ten dojezd zpátky, my jsme jej nešetřili. Ondra Lilling si pro vůz připravil testovací dráhu, kterou jsme absolvovali hned dvakrát. Nejprve jsme e-Crafter šetřili a zbytečně se nerozmazlovali topením či rádiem. Při druhé jízdě už jsme postupovali jako v jakémkoliv jiném konvenčním autě – topení, navigace, rádio, vyhřívání sedaček… nic z toho nám nebylo cizí.

Do toho všeho jsme ještě e-Crafter na část trasy naložili až po strop tunou brambor a to teprve začal dojezd mizet závratnou rychlostí. Nakonec ale musíme říct, že se dodávka poprala s nástrahami této trasy statečně, byť ve druhém případě to bylo o fous. I přes okreskovou a dálniční vložku je totiž pro e-Crafter sto kilometrů minimum, které umí zvládnout. A kdybychom se pohybovali hlavně po městě, kam je vůz určený, určitě bychom ujeli ještě víc. Dost bylo slov, na celý průběh našich jízd se podívejte ve výše přiloženém videu.

Základní technické údaje
Motor stejnosměrný asynchronní
Výkon 100 kW při 3000-12 000 min-1
Točivý moment 290 Nm při 1-3000 min-1
Převodovka stálý převod
Nejvyšší rychlost 90 km/h
Spotřeba (v cyklu NEDC) 21,3 kWh/100 km
Vnější rozměry 5986 x 2040 x 2590 mm
Rozvor 3640 mm
Objem nákladového prostoru 10,7 m3
Provozní hmotnost 2160 kg
Užitečná hmotnost 970-1720 kg
Základní cena 1.990.945 Kč

Stanislav Kolman
Diskuze (55)

Doporučujeme

3. 3. 2019 11:09
VW E- Crafter
Test len dokazal nepouzitelnost dodavky na veci, pre ktore je skonstruovana.
Jej pouzitie je tak specificke, ze neviem ci to ma zmysel.

Ale spat k testu.....

Uz pri nasadnuti do E-Crafteru vidim ako tester sada a ciapka na hlave a on ide na eko rezim bez kurenia, radia a pod. aby to niekde aspon za roh doslo. Prepac VW, ale to mozem rovno sadnut na kona a ist a je to ekologickejsie ;-)
Dodavka co nejde viac ako 90km/h preco, zeby to nikde nedoslo. Ako kedysi testovali na prime v autosalone EV co vyrabala nejaka ceska firma upravou skodoviek, to bol tiez skvost. Preco nemoze ist dodavka 140km/h tacho podialnici, zeby nalozena nedorazila ani k najblizsiemu vyjazdu do normalneho mesta.

A Hmotnost vozidla je 2160kg a oni nalozili 1000kg t.j. 3160kg, pricom celkova je 3500kg, cize viac ako 300kg tam este bola kapacita. Mali ste to nalozit na celkovu 3500kg zapnut svetla, kurenie, navi a radio a vyrazit a na najblizsom vjazde sup na dialnicu a zistit kolko by to preslo km. Asi by ste to nemohli uverejnit.

Cena 2 mice, za existujucu krabicu a pohonom Golfa. VW ak to nevies vyrobit najmenej o polovicu lacnejsie bez dotacii, tak kasli na to. Je to strata casu a mrhanie surovinami a vratme sa naspat ku konom........

Toto je evidentne slepa cesta. Nejaky hybrid v osobnom aute, EV- cisto male mestske auto na zmysel. Inak je to blbost. Lenze co v dobe, ked sa ludia naucili na trend SUV a automobilky to masivne podporuju, lebo sa to da drahsie predat........
3. 3. 2019 10:41
Re: To má být co?
Zda sa, ze uz ani Helmut nebude mat kapital to zaplatit ;-)
3. 3. 2019 10:18
Re: kéž by začaly korzovat česká města
Tak preco to automobilky nedaju za euricko firma a ludom ? Preco ti developer nepostavi dom o polovicu lacnejsie ved sa nemoze pozerat iba na peniaze ;-)

Dufam, ze v praci si nenarokujes na mzdu za pracu. Musis pracovat pre dobro spolocnosti a ten pocit ta musi hriat pri srdci ;-) a byt ti dostatocnou odmenou ;-)
3. 3. 2019 10:15
Re: kéž by začaly korzovat česká města
Ekonomicky (drahy) nepouzitelny ( dojazd ) nezmysel pre firmy.
Firmy kupuju najlacnejsie a ide doba, ze 2 mice za to neda uz ani Nemec ;-)

Cesta statia pod dazdovym odkvapom ;-)
Avatar - Lojza11
3. 3. 2019 09:39
berou drogy
Ve folcvagenu snad berou vsichni drogy jinak teto krabici vubec nerozumim. Misto diesla za 650 litru se kterym ujedu 700km na jedno tankovani. Si koupim krabici za trojnasobek ceny a kazdych 70km budu stat na nabijecce, abych mohl odvest zbytek nakladu. Tedy misto 8 hodin budu rozvazet 12hod a k tomu trojnasobny naklad na karu. A jako bonus budu mrznout v aute a hledat ulice s cisla popisnym-) Idiocie na druhou boha jeho.